România, din poziția de al doilea cel mai mare producător de gaze din UE, are o capacitate de înmagazinare subterană a gazelor de două ori mai mică decât Ungaria, spre exemplu, țară care nu dispune de resurse de gaz. Depozitele de care dispunem, de 3 miliarde de metri cubi, sunt pline în proporție de 40%.
Advertisment
La nivelul Uniunii, gradul de umplere este de 58%, iar până la 1 octombrie toate statele membre trebuie să ajungă la 80%. Polonia este deja la 97%.
Ce plan avem pentru iarna dificilă care ne așteaptă? Ajungem pe 1 august la 46%, pe 1 septembrie, 57%, octombrie – 66%. 80%? Abia în noiembrie, spun autoritățile de la noi. Doar Ungaria, Croația și Bulgaria au procente de umplere mai mici decât noi. Ministerul Energiei spune că, acum, cantitatea de gaz stocată este cu 200 de milioane de metri cubi mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut. Tot anul trecut, când am ajuns la 80% din capacitatea de stocare, am rămas cu 700 de milioane de metri cubi neconsumate după iarnă, spune Virgil Popescu.
Titlurile zilei
Am discutat subiectul cu Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.
“Trebuie să avem în vedere că, în momentul de față, România înmagazinează între 10 și 13 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce, teoretic, așa cum a spus și Premierul României, până la finele lunii octombrie ar trebui să atingem 80% din capacitatea depozitelor de înmagazinare.
Vorbesc teoretic pentru că, de exemplu, asta se va întâmpla dacă octombrie va fi o lună călduroasă așa cum a fost în ultimii 5 ani de zile, cu temperaturi de 25, 28 de grade Celsius. În situația în care ne vom confrunta cu un val frig care să intre încă din septembrie, așa cum se întâmpla acum 10-15 ani, de exemplu, nu o să mai putem să atingem această cotă, având în vedere că va trebui în octombrie deja să începem procesul de extracție.”, a povestit Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.