Un grup de cercetători de la Universitatea Texas din Austin și Universitatea Texas A&M, SUA, au dezvoltat un tatuaj electronic care măsoară tensiunea arterială. Dispozitivul poate fi purtat confortabil la încheietura mâinii ore în șir și oferă măsurători continue în orice situație: în momente de stres, în timpul somnului, în timpul exercițiilor fizice etc. O lucrare despre dispozitivul creat la UT Austin a fost publicată în Nature Nanotechnology.

În afară de dispozitivele clasice care se prind în jurul brațului pentru a măsura tensiunea arterială, se mai folosesc ceasurile inteligente ce conțin senzori metalici. Senzorii din ceasuri obțin citiri pe baza surselor de lumină LED proiectate pe piele, oferind o monitorizare mobilă. Cu toate acestea, ceasurile nu pot obține date precise, iar dispozitivele clasice sunt incomod de utilizat, motiv pentru care tehnologia evoluează acum spre un dispozitiv care depășește nivelul de precizie a tuturor opțiunilor disponibile astăzi pe piață.

Noul dispozitiv are ca material de bază Grafenul care este unul dintre cele mai puternice și mai subțiri materiale existente. Grafenul este similar cu grafitul găsit în creioane, dar atomii sunt aranjați cu precizie în straturi subțiri.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Tatuajele electronice oferă monitorizarea mobilă a tensiunii arteriale deoarece sunt făcute dintr-un material lipicios, elastic, care înglobează senzorii, este confortabil de purtat pentru perioade lungi de timp și nu alunecă, scrie Phys.

„Senzorul din tatuaj este lipsit de greutate și discret. Îl așezi acolo. Nici măcar nu îl vezi și nu se mișcă. Trebuie ca senzorul să rămână în același loc, deoarece dacă se întâmplă să-l miști, măsurătorile vor fi diferite”, a spus a spus Roozbeh Jafari, profesor de inginerie biomedicală, informatică și inginerie electrică la Texas A&M și co-lider al proiectului.

Deji Akinwande, profesor la Departamentul de Inginerie Electrică și Calculatoare a UT Austin și unul dintre co-liderii proiectului, spune că pe lângă importanța vitală pe care dispozitivul o are pentru măsurarea sănătății inimii, acesta ar putea da totodată startul unei tehnologii inovatoare în domeniul medical „Toate aceste date pot ajuta la crearea unui geamăn digital care să imite corpul uman, să prezică și să arate cum ar putea reacționa și răspunde la tratamente în timp.”