Într-un an în care am importat 30% din gazele pe care le-am consumat, am dat 1 mld. de metri cubi de gaze la export. 0,2 mld. de metri cubi au reprezentat tranzitul. Restul, cantităţi exportate de provenienţă internă şi din import. Sunt datele Transgaz pe 2021.
Advertisment
Cine a exportat gazul produs local? Autoritătatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei spune că datele solicitate de ZF cu privire la cantităţile exportate/importate de fiecare operator în parte sunt “informaţii sensibile” din punct de vedere comercial. Transgaz transmite că nu deţine informaţii cu privire la provenienţa gazelor naturale destinate exportului care au fost achiziţionate din punctul virtual de tranzacţionare.
Cantităţile exportate au crescut abrupt faţă de anul 2020, într-o perioadă în care producţia internă a scăzut, iar cererea a crescut. România a încasat 250 de mil. de euro pe gazele exportate anul trecut, o sumă de 15 ori mai mare față de cea din 2020.
Titlurile zilei
Cum rezolvăm misterul exportului de gaze de anul trecut? Am discutat subiectul cu Dian Popescu, fost consilier în Ministerul Enegiei.
“În primul rând trebuie să înțelegem (și aici este corect ce v-a spus Transgazul într-un mod elevat) că firmele au dreptul să exporte, au dreptul să importe, au dreptul să tranziteze cu gazul venit din altă parte. Faptul că dumneavoastră nu știți public în acest moment, până la urmă este o explicație economică și cred că asta este normalitatea, contrar lucrurilor pe care le spun și le promovez.
Dacă vă aduceți când am comentat despre legea offshore, fiecare companie are dreptul să facă ce vrea cu gazele pe care le deține, fie că sunt în contracte bilaterale, luate din România și le exportă.”, a povestit Dian Popescu, fost consilier în Ministerul Enegiei.