- Românii aleg Mamaia, Costinești și Eforie Nord pentru 1 Mai.
- Turiștii preferă cazarea de 4 și 5 stele, cu servicii premium.
- BIBI Touroperator anunță o creștere de 5% la înscrierile timpurii.
- Tarifele hoteliere urcă cu până la 10% față de 2024.
- Mamaia Nord aduce festivaluri și DJ internaționali.
Vânzările de vacanțe interne în regim de „înscrieri timpurii” cresc în 2025, iar stațiunile din România se pregătesc să întâmpine turiștii cu tarife actualizate. Peste 65% dintre turiști se orientează spre confort de 4 și 5 stele, conform datelor BIBI Touroperator. Hotelierii mizează pe wellness, distracție live și pachete de early booking.
Advertisment
Tarifele pentru un sejur de 3 nopți, la un hotel de 4 stele în Mamaia ajung la 2.487 lei/persoană. Întâi Mai reprezintă oficial startul sezonului estival. Acum vom vedea plusul adus de investițiile din ultimul an, atât în domeniul privat, hoteluri, restaurante, piscine, centre spa, servicii de agrement, cât și în domeniul public.
Ce spune Adrian Voican, vicepreședinte, ANAT și fondator Bibi Touring, pentru Aleph Business?
Cum interpretați creșterea de 5% a vânzărilor early booking pentru vacanțele în România? E un semn că încrederea românilor în turismul intern revine?
„Acum, 5% nu e o cifră atât de mare, atât de puternică și vine din confluența a două curente. Pe de o parte, această instabilitate politică, militară, economică, piețele de capital nu stau pe roz, finanțarea e scumpă, puterea de cumpărare a oamenilor e mică și atunci, sigur că cei care au oarecare stabilitate își cumpără mai devreme vacanțele, deci din acest motiv există o creștere, pentru că oamenii care au o putere de cumpărare solidă nu renunță la vacanțe, în mod cert. Și atunci își cumpără mai devreme, măcar să beneficieze de o reducere care a fost foarte mare înainte de 31 decembrie și care acum nu mai e 40-30%, dar poate mai e 10-15% la multe dintre hoteluri.
Titlurile zilei
Am și văzut o prelungire a înscrierilor timpurii care se termină tradițional pe 31 martie și pentru luna aprilie. Probabil, peste 150 de hoteluri ne-au transmis deja că vor să prelungească această ofertă. Deci, pe de o parte, se simte lipsa de putere de cumpărare a oamenilor, din moment ce s-a prelungit oferta, pe de altă parte, este o veste bună că, după ce se vor da și voucherele de vacanță, mai ai încă ocazia să-ți cumperi o vacanță cu reducere. Asta era și una dintre provocări”, spune el.
„Dacă întârziam prea mult cu adoptarea normelor de aplicare pentru emiterea voucherelor de vacanță, oamenii, chiar dacă primeau voucherele de vacanță, nu mai aveau bucuria să prindă oferte cu reducere de preț. Și, deci, există, pe de o parte, creștere, sigur, au mai crescut și tarifele, 5, 7, 8, 10% și nu au crescut degeaba, așa, pur și simplu, ci există, cum spuneam, multe investiții. Se modernizează restaurante, se dotează, apar centre spa, se fac investiții pe plajă, acolo în stațiunile în Jupiter sau în Cap Aurora, unde s-au lărgit deja plajele, sau anul trecut, sau continuă în primăvara asta, apar investiții și pe plajă, de tip șezlonguri, terenuri de beach volley și uneori și beach baruri. Deci, există un trend de modernizare pe litoralul românesc. Și să nu uităm că așa suntem „amenințați”, adică, ni se promite că vom circula de la Craiova până la Constanța, până pe litoral, pe o șosea de mare viteză.
Deci, de la Craiova la Pitești și de la Pitești mai e doar un pic de făcut acolo să se facă și opțiunea cu autostrada A1 și centura de sud a Bucureștiului mai are doar o treime și se promite că va fi gata. Deci, va fi un interes crescut să mergem la mare, poate chiar și dinspre Curtea de Argeș, că avem o bucățică din autostrada care merge spre Sibiu, care va fi gata anul acesta. Urmărim cu atenție. Ca să nu mai zic că sunt și moldoveni care vin pe autostrada A7 care crește foarte rapid, ca și număr de kilometri dați în funcțiune, și e mai ușor.
Chiar dacă nu e fluentă de la un cap la altul, totuși există o viteză crescută. Mai economisești o jumătate de oră sau o oră, mergând de la Focșani până la Ploiești și apoi până la București și pe centură și după aceea să mergi spre mare. Vorbeam de mare, dar și pe Valea Prahovei, că tocmai am fost recent într-un infotrip important cu jurnaliști și cu agenții de turism în Valea Prahovei până la Poiana Brașov. Am văzut acolo și hotelul Simonei Halep, am văzut și alte hoteluri de 4 și 5 stele care au o calitate foarte bună, deci da. Faptul că s-a investit masiv, nu mai vorbim de câte 500.000 sau 1.000.000 de euro, vorbim de 10-20.000.000 de euro pentru fiecare astfel de locație. Am văzut și un centru de conferință de 2.000 de persoane în Poiana Brașov”, continuă el.
„Deci, investițiile sunt majore și asta înseamnă că chiar dacă mâine vor fi vremuri mai tulburi, din punct de vedere al puterii de cumpărare, investiția rămâne. Vor fi discount-uri, că sunt de last minute, că sunt de early booking, cum vorbeam mai devreme, vor fi atractive, pentru că produsul e bun. Și atunci, reducerea de preț e cu atât mai consistentă. Dacă avea un preț mic de la un produs mediocru sau slab, poate n-ar stăni atât de mult interes. Și dacă vine vară, oricum zâmbim. Asta e, ne pregătim să ieșim în natură, scoatem bicicletele, bicicletele electrice, mergem în zona Dealul Mare, mergem spre muzeu, facem camping, campfest, ieșim cu autorulotele, lumea se mișcă. Întâi maiul este chiar startul sezonului și fiindcă am avut un pic de iarnă așa friguroasă, târzie, anul acesta, cu atât mai mult oamenii se vor bucura și se vor arunca spre mare.
Nu uităm, Costinești, Vama Veche vor fi un pol puternic de atracție și în Vama Veche vor fi noutăți. Unități renovate, noi restaurante, promoții la bere sau la ciorbiță. O să vedem lucruri interesante pentru că lumea se mișcă. Piața privată reacționează mai repede față de aceste turbulențe la care statul general reacționează greoi. Și dacă va fi recesiunea, va trebui să strângem din dinți și să venim cu oferte mai bune, mai rapid, astfel încât să ne păstrăm viața”, adaugă Voican.