- ITB Berlin este principalul târg de turism din lume, ce are loc între 4-6 martie.
- România îl are reprezentant pe Adrian Voican.
- Voican: Germania este una dintre piețele-cheie pentru turismul nostru.
- Voican: În 2024, am avut o creștere de 10% a turiștilor germani.
România este prezentă la ediția din acest an a Bursei Internaționle de Tursim de la Berlin (ITB Berlin), cel mai important târg de turism din lume. Tema ediției din acest an este ”The World of Travel Lives Here”.
Advertisment
Reprezentantul României este Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.
România promovează o ofertă turistică diversificată, ce include printre destinații București, Timișoara, Mamaia, Constanța, Cluj sau Sibiu.
Titlurile zilei
ITB Berlin reprezintă o platformă de referință pentru profesioniștii care oferă oportunități de networking, schimb de experiențe și dezvoltare a parteneriatelor internaționale. Târgul are loc în perioada 4-6 martie la Berlin.
„Obiectivul nostru este clar: creșterea vizibilității și atractivității țării noastre”, spune Adrian Voican.
Ce spune Adrian Voican, vicepreședinte ANAT, pentru Aleph Business?
„Aseară târziu s-a terminat târgul de turism de la Berlin, unul dintre cele mai mari din lume, un târg global, cu 5.800 de expozanți, undeva de 30 de ori mai mult decât la Romexpo, ca să ne facem o părere, și cu 26 de hale, față de o hală la Romexpo, ca să ne putem face o comparație cât de cât”, spune Voican
„Turiștii germani vin în România, sunt pe locul 1 în țările sursă pentru turismul de incoming din România, dar uitându-ne foarte bine în jur, vedem că o țară ca Albania, de exemplu, a crescut în ultimii ani fulminant, a ajuns la aproape 380.000 de vizitatori din Germania, de la câteva zeci de mii, spunea prim-ministrul albanez care a fost la deschidere. Albania este țara gazdă a acestui eveniment, de asta o evidențiez. Au crescut fulminant, spuneam, și poate au de două ori mai mulți turiști decât avem noi, și 11 milioane de turiști străini, în timp ce noi suntem la 2.400.000 încă”, adaugă el.
„Asta nu înseamnă că trebuie să vedem partea goală a paharului, ci potențialul imens. Albania avea 800 de metri pătrați de stand, de expunere, și nu era nici pe departe unul dintre cele mai mari. Am văzut hale întregi ocupate de Thailanda, de Spania, de Italia, de Grecia, care te uimesc, pe de o parte, și te fac să te gândești ce mare e lumea, câți bani sunt acolo și ce potențial ar fi pentru România să atragă turiști. Nu produsul turistic este principalul lucru care ne lipsește.
Noi ne-am dus acolo cu 100 de cataloage de turism, sute de tipuri de vacanțe diferite, vacanțe de cinci stele, vacanțe la mare, la munte, în deltă, circuite, vacanțe cu mașina electrică, vacanțe pet friendly și așa mai departe. Nu produsul turistic ne lipsește, ci comunicarea, promovarea coerentă, susținută, la nivelul la care se cheltuiesc banii pe promovare sau se investesc banii pe promovare la nivel european. Asta ne lipsește. Și tehnologia. Nu este suficient să ai un produs foarte bun dacă el nu ajunge pe rafturile din magazinele de turism, fie ele online sau offline, din toată Europa și din toată lumea; cumpărătorul cumpără ce găsește pe raft”, adaugă el.
„Deci avem nevoie de distribuție și de promovare mult mai mult decât de a ne rafina produsul turistic. Ne bucurăm pentru fiecare kilometru de autostradă, pentru fiecare nou hotel deschis. Și am văzut în decembrie un hotel de cinci stele deschis la Peștera, în Bucegi, ceea ce este absolut minunat. Și în toamna aceasta, spre finalul anului, se va deschide un al doilea hotel de cinci stele la Băile Felix. Ne bucurăm pentru investițiile acestea.
Repet, nu aici suntem noi în urmă cu produsul turistic. Mai devreme am urmărit intervențiile cu gastronomia. Avem degustări de vinuri și am avut și în standul României. Foarte impresionant. Nu știu dacă toată lumea știe că suntem pe locul 11 în lume ca țară producătoare de vinuri și pe locul 17 ca și consumator. Asta într-un rang de aproape 200 de țări din lume. Deci avem cu ce produs să ieșim. Dar încă nu nimerim autostrăzile banilor. Nu găsim încă calea ca produsul turistic România să fie promovat de marile corporații din turismul internațional”, adaugă Voican.
Cum se situează România comparativ cu restul țărilor europene din punct de vedere al turismului?
„Nu e complicat de spus, știi? Noi am avut de multe ori strategii de turism de 400 de pagini care zac prin diferite sertare. Dacă am face o strategie de turism de o pagină în care spunem: „Vrem 10 milioane de turiști străini, vrem 10% din PIB, vrem 30 de milioane de euro buget de promovare turistică obținut din taxă turistică de 1 euro pe noapte, avem 30 de milioane de nopți, am face și noi rost de 30 de milioane de euro”. Ei, imaginați-vă că doar pentru acest târg probabil că Albania a cheltuit 4-6 milioane de euro ca să fie țară gazdă, ca să pregătească toate produsele necesare, de la linii pe care le ai la gât și până la conferințele de presă și toate materialele pentru 100.000 de oameni care vizitează ITB Berlin”, spune el.
„E un efort mare și trebuie un efort de voință și conducerea să înțeleagă că turismul este o vacă de muls, dar trebuie să investești înainte ca să vină banii. Nu o să vină banii înainte să investești. Și mă refer încă o dată la promovare și tehnologie. Ce să spun? Standul României costă probabil undeva la 300.000 de euro și un stand în care au încă 36 de co-expozanți. Generos și prezență puternică a României. Agenții de turism, OMD-urile care s-au creat, puține de altfel. Avem 23 de OMD-uri în România, dar sunt și ele prezente acolo. Am văzut activitate și am văzut mai multă activitate în standul României decât anul trecut. Să zicem că anul trecut a fost prima prezență a României la Berlin după o pauză de 5 ani în care autoritățile române nu au reușit să depășească birocrăția și să se înscrie acolo. E bine că suntem și e bine că suntem vizibili. De abia acum că suntem prezenți la aceste târguri. Și, firav, am încercat să nu ne limităm doar la stand și să facem și alte acțiuni”, adaugă el.
„Știți, în Germania, pe timpul campionatului european de fotbal am avut inscripționate taxiurile. În Varsovia, la fel, am avut panouri digitale în tot orașul, în centru, în gări. Am avut, de asemenea, la Londra double-decker-urile care circulă prin Londra. Și încă patru orașe din Marea Britanie au fost inscripționate. La Paris, la fel, în Varsovia, la fel. Deci am început să ne mișcăm, dar e timid. Ne trebuie workshop-uri, ne mai trebuie foarte multe infotripuri pentru decidenții care hotărăsc să publice în milioane de exemplare vacanțe în România. Și ei nu o fac. România nu e suficient de atractivă în acest moment. Nu e suficient de cunoscută, suficient de cerută de public ca să investească în promovare. Deci să nu ne imaginăm că banii de promovare sunt puțini. Iar ei îi direcționează acolo unde există cereri.
Deci România trebuie să fie mult mai vizibilă, să-și asume această misiune de a aduce 10 milioane de turiști străini în România. Și să învețe, până la urmă, și să copieze de la ce fac țările care sunt lideri în domeniu. Uite, Franța a depășit 100 de milioane de turiști străini. Asta e mai mult decât populația țării. Și, la fel, Spania a fost declarată cea mai atractivă destinație la ITB Berlin. Prima oară trebuie să fii acolo, să respiri aerul de acolo, să te uiți în standurile celelalte, să vezi ce acțiuni fac ceilalți. Românii… România nu are o prezentare de destinație. Și sunt conferințe de dimineață până seara în cele trei zile de târg. Ne limităm cumva la stand. E ok că am început de aici, dar avem încă foarte multe lucruri de făcut pentru un reward, pentru un rezultat foarte bun pe termen lung”, spune el.
„Aducem bani din alte economii în România. Export de servicii. Incoming-ul în România este pariul pe care România trebuie să-l câștige dacă se trezește, dacă înțelege asta cu adevărat și dacă vede ce fac celelalte țări care poate să crească nu cu 20% pe an, cum ne propunem noi ca să ajungem la 10 milioane de turiști străini în 7-8 ani, ci care cresc cu 60% pe an. La fel, trebuie să aducem aici investitorii din turism. Nu Albania se promovează prin propriile ei puteri, ci marii tour operatori germani promovează Albania. Așa cum au făcut-o cu 20 de ani în urmă cu Bulgaria, dintr-o destinație necunoscută au făcut-o o stea a turismului internațional. Deci, cei care decid sunt cei care au magazinele de turism, cei care au piața, cei care au milioane, zeci de milioane, sute de milioane de turiști. Ei decid ce promovează și ce se vinde. Nu produsul turistic cu care ieșim noi, care, repet, este foarte bun în acest moment pentru România în comparație cu ce se întâmplă în lume”, conchide Voican.