• Deși 97% dintre tinerii europeni cu vârste între 16-29 de ani folosesc internetul zilnic, România se remarcă prin cel mai scăzut nivel al competențelor digitale de bază (46%) din UE.
  • 47% dintre locuitorii României au conturi TikTok, înregistrând o creștere record de 20% într-un an.
  • 46% dintre tinerii români au competențe digitale de bază, față de o medie europeană de 71%.

Statisticile europene 2023, ne arată că internetul a devenit o parte integrantă din viața de zi cu zi a tinerilor din întreaga Europă. Potrivit statisticilor, 97% dintre tinerii cu vârste între 16 și 29 de ani din UE folosesc internetul zilnic. România nu face excepție, dar ceea ce o separă de restul Uniunii Europene este faptul că, deși tinerii români petrec mult timp online, nivelul competențelor digitale de bază este cel mai scăzut din întreaga europă, scrie ZF.

Sunt românii campioni pe TikTok?

România deține recordul european pentru numărul de conturi de TikTok raportat la populație, acestea reprezentând 47% din totalul locuitorilor. În doar un an, numărul conturilor crește cu 20%, de la 7,6 milioane în 2023 la 9 milioane în 2024. Această expansiune depășește orice altă țară europeană.

Deși petrec mult timp în online, 46% dintre tinerii români au competențe digitale de bază, față de o medie europeană de 71%. Țări precum Finlanda (94%) și Olanda (90%) se situează în topul clasamentului, în timp ce Bulgaria, cu 52%, depășește România.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Ministerul Educației încearcă să combată acest decalaj printr-un proiect de ordin, lansat în 2023, care urmărește dezvoltarea competențelor digitale pentru elevi. Acesta include șase arii principale.

Conform Ministerului, scopul este crearea unui „ecosistem dinamic și inovator de educație digitală” care să pregătească tinerii pentru cerințele viitorului.