• Casa Albă vine cu noi restricții pentru exporturile către China de cipuri folosite în A.I.
  • Decizia va intra în vigoare în maximum 30 de zile
  • Companiile care produc și fac design-ul cipurilor se depreciază pe burse la aflarea veștii

Administrația Biden vine cu o nouă directivă pentru designerii și producătorii americani de cipuri. Restricții și mai dure pentru export. Secretarul de Comerț Gina Raimondo a declarat că scopul actualizării este de a limita accesul Chinei la cipuri avansate care “pot stimula avansuri în inteligența artificială și calculatoare sofisticate” care sunt cruciale pentru armata chineză.

Acest lucru are loc cu săptămâni înaintea unei posibile întâlniri între Joe Biden și Xi Jinping, dacă liderul chinez participă la Forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific din San Francisco.

China a criticat SUA pentru controalele la export. “Statele Unite trebuie să înceteze să politizeze și să transforme în arme problemele comerciale și tehnologice și să nu mai destabilizeze lanțurile de aprovizionare globale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Ce spun oficialii americani?

Cu toate acestea, oficialii americani au subliniat, în timpul recentelor vizite la Beijing, că, deși administrația Biden dorește o colaborare mai mare, nu va evita să ia măsuri de securitate națională când este justificat.

Decizia vine într-un moment din ce în ce mai tensionat, având în vedere conflictele din Ucraina și Israel. Nici nu mai pomenesc de armata Chineză care „stă la pândă” pe granița cu Taiwan de peste un an.

Unitățile de procesare grafică produse de Nvidia, AMD și Intel au devenit componente indispensabile pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială mari pentru companii de tehnologie, guverne și start-up-uri. După introducerea regulilor de anul trecut, Nvidia a proiectat noi versiuni ale cipurilor sale de vârf H100 și A100, special pentru clienții chinezi, aducându-le sub pragul de performanță stabilit de SUA.

Companiile chineze de tehnologie s-au grăbit să cumpere aceste cipuri modificate H800 și A800, care sunt cruciale pentru inteligența artificială generativă, din cauza temerii că SUA ar putea strânge restricțiile.

Care vor fi urmările?

Un oficial american a declarat că noua regulă va interzice Nvidia să vândă cipuri A800 și H800 în China. Regulile actualizate vor afecta, de asemenea, Gaudi2, un cip de inteligență artificială Intel.

Un al doilea oficial a spus că administrația a luat în considerare modul în care grupurile încearcă să găsească soluții pentru a evita parametrii noștri în elaborarea actualizării.

Directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, a declarat pentru Financial Times mai devreme în acest an că regulile din 2022 l-au lăsat cu “mâinile legate în spate” prin interzicerea vânzărilor celor mai avansate cipuri către China. A spus că restricțiile suplimentare ar putea dăuna grav producătorilor americani de cipuri prin reducerea capacității lor de a finanța investițiile.

Nvidia, care depinde de China pentru aproximativ 25% din veniturile sale din cipuri pentru centrele de date, nu a făcut comentarii cu privire la regulile actualizate.

Cum reacționează piața?

Nvidia închide în scădere cu 3,2%, iar Broadcom cu 2%. Marvell și Intel și-au revenit în mare parte până la ultimul clopoțel și coboară cu 0,9% și, respectiv, 1,3%. AMD? Minus 1,2% Mișcarea se resimte și pe Nasdaq care suferă o corecție de un sfert de procent.