• Arm, o subsidiară a SoftBank, înființează o nouă divizie axată pe dezvoltarea cipurilor de A.I. Plănuiesc să lanseze primul lor design de cip AI până în primăvara anului 2025 și vizează producția în masă până toamna aceluiași an. Această mișcare indică o schimbare strategică a Arm către îmbunătățirea capabilităților sale în tehnologia AI.
  • Dezvoltarea cipurilor AI este susținută financiar de SoftBank, care va acoperi costurile inițiale substanțiale, estimate la sute de miliarde de yeni.
  • Această inițiativă face parte dintr-o realiniere mai largă a SoftBank către AI, influențată de rolul dominant al Arm în piața procesorului și nevoia de a reduce dependența de Nvidia.

Puterea procesatoare a SoftBank, Arm, pornește într-o călătorie ambițioasă în arena inteligenței artificiale, alimentată de profiturile generate de AI și o pivotare strategică către inovația tehnologică.

Pe 13 mai, Nikkei Asia dezvăluie că Arm creează o nouă divizie dedicată exclusiv dezvoltării de cipuri AI. Compania planifică să dezvăluie primul său design de cip AI până în primăvara anului 2025, cu producția în masă programată să înceapă toamna aceeași an.

Finanțarea pentru această inițiativă este așteptată să ajungă la sute de miliarde de yeni. SoftBank, care deține o participație majoritară de 90% în Arm, va acoperi aceste cheltuieli inițiale. Odată ce producția crește, se discută posibilitatea de a desprinde operațiunile de cipuri AI sub umbrela SoftBank.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Softbank își croiește drumul în industria A.I.

Tehnologia Arm este coloana vertebrală a procesorilor găsiți în aproape fiecare smartphone și tabletă. Aceștia domină peste 90% din piața arhitecturii procesorului smartphone. În plus, tehnologia Arm susține dezvoltarea cipului AI de la Nvidia – unul dintre liderii pieței. Producând propriile sale cipuri AI, Arm intenționează să-și reducă dependența de Nvidia și să-și întărească poziția în indistrie.

Această mișcare se aliniază cu schimbările mai largi din cadrul SoftBank, în special după un ultim trimestru profitabil în anul fiscal 2024, datorită în mare parte concentrării intensificate pe AI. Yoshimitsu Goto, directorul financiar al SoftBank, subliniază această schimbare strategică la o conferință de presă din Tokyo. El conturează viziunea SoftBank pentru un ecosistem centrat pe AI, valorificând activele de lungă durată și inovațiile stimulate de Vision Fund.

Bursa reacționează la anunțurile companiilor tech

Decizia Arm deja face valuri pe piața de acțiuni, cu o creștere de 30% a acțiunilor sale în februarie, determinată de aceste ambiții îndrăznețe AI. Strategia companiei reflectă un trend în creștere printre giganții tehnologici de a internaliza producția de cipuri AI și de a reduce dependența de furnizori externi ca Nvidia.

În mișcările conexe din industrie, Samsung anunță pe 15 aprilie că a obținut un grant de 6,4 miliarde de dolari pentru a-și extinde facilitățile de semiconductori din Texas, un proiect care face parte dintr-o investiție mai mare de 45 de miliarde de dolari planificată până la sfârșitul deceniului. Între timp, OpenAI, geniul din spatele chatbotului AI global renumit ChatGPT, caută investiții de trilioane pentru a demara propriile eforturi de fabricație a cipurilor.

Această perioadă pivotală în AI și fabricația de semiconductori semnalează o nouă eră de inovație și competiție, pe măsură ce jucători importanți ca Arm își redefinește rolurile și strategiile în peisajul tehnologic în rapidă evoluție.