• Meta elimină „fact-checkerii” și introduce „note ale comunității” generate de utilizatori pe Facebook și Instagram, similare cu platforma X, scrie CNN.
  • Joel Kaplan, șeful Afacerilor Globale la Meta, declară că parteneriatele cu „fact-checkerii” sunt afectate de tendințe politice și influențează procesul de verificare a informațiilor.
  • Meta încurajează o moderare mai puțin strictă și pune accent pe susținerea liberei exprimări, în fața presiunilor politice și sociale din ultimii ani.

Meta schimbă politica de moderare a conținutului pe Facebook și Instagram și elimină „fact-checkerii” pe care îi înlocuiește cu„note ale comunității” generate de utilizatori, scrie CNN.

Aceasta este o abordare similară cu cea adoptată de platforma X, condusă de Elon Musk. Anunțul este făcut de Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, marți.

Ce spune Joel Kaplan, noul șef al Afacerilor Globale la Meta?

„Parteneriatele cu fact-chekerii au fost bine intenționate de la început, dar pur și simplu a existat prea multă părtinire politică în ceea ce aleg să verifice faptele și cum”, spune el.

„Nu există nicio îndoială că a existat o schimbare în ultimii patru ani. Am văzut o mulțime de presiuni societale și politice, toate în direcția mai multor conținut, moderare mai multă cenzură și avem o oportunitate reală. Acum avem o nouă administrație și un nou președinte care vine, care sunt mari apărători ai liberei exprimari, iar asta face diferența”, adaugă el.

Cum ajunge Zuckerberg la această decizie?

Anunțul vine într-un context de schimbări ideologice interne la Meta, care par să se orienteze spre un spectru politic mai conservator. Aceasta se petrece în paralel cu încercarea lui Zuckerberg de a îmbunătăți relațiile cu Donald Trump înainte de preluarea mandatului acestuia.