Experții sunt îngrijorați de impactul TikTok asupra sănătății mintale în rândul adolescenților

Cercetătorii din întreaga lume au analizat impactul pe care aplicația TikTok îl poate avea asupra celor mai tineri utilizatori. Un studiu a arătat că TikTok poate afișa în doar câteva minute după ce un adolscent își creează contul conținut potențial dăunător legat de sinucidere și tulburări de alimentație, scrie CNN.

TikTok este departe de a fi singura platformă socială care a fost analizată experți în sănătate mintală pentru impactul său asupra adolescenților. Unele școli publice din SUA au dat în judecată companii de rețele sociale precum Facebook, Instagram, TikTok, Snapchat și YouTube, susținând că platformele „provoacă o criză de sănătate mintală a tinerilor”, îngreunând sistemul școlar „să-și îndeplinească misiunea educațională”, informează CNN.

Psihologul dr. Jean Twenge a spus că algoritmul TikTok în special este „foarte sofisticat” și „foarte lipicios”, ceea ce îi menține pe adolescenți implicați mai mult timp pe platformă. TikTok a adunat peste un miliard de utilizatori la nivel mondial. Acești utilizatori au petrecut în medie o oră și jumătate pe zi pe aplicație anul trecut, mai mult decât orice altă platformă de socializare, potrivit paginii de analiză digitală SensorTower.

„Mulți adolescenți care descriu experiența de a naviga pe TikTok spun că atunci când intenționează să petreacă 15 minute, ajung să petreacă două ore sau mai mult. Acest lucru este problematic deoarece cu cât un adolescent petrece mai mult timp pe rețelele de socializare, cu atât este mai probabil ca el sau ea să fie deprimat., mai ales în cazul utilizării extreme”, a spus Twenge.

Acest lucru nu poate decât să agraveze o creștere pe termen lung a problemelor de sănătate mintală, alimentată parțial de tehnologie. Psihologii spun că, pe măsură ce smartphone-urile și rețelele sociale au crescut în jurul anului 2012, la fel a crescut și rata depresiei în rândul adolescenților. Între 2004 și 2019, rata depresiei adolescenților aproape s-a dublat, potrivit Administrației Serviciilor pentru Abuzul de Substanțe și Sănătatea Mintală. Și pentru fetele adolescente este mai rău. Până în 2019, una din patru fete din SUA a suferit depresie clinică, potrivit Twenge.

TikTok a spus că are instrumente pentru a ajuta utilizatorii să stabilească limite pentru cât timp petrec în aplicație în fiecare zi. TikTok continuă, de asemenea, să lanseze alte măsuri de protecție pentru utilizatorii săi, inclusiv modalități de a ascunde videoclipurile pentru adulți sau „potențial problematice”, impunând mai multe controale parentale.

„Unul dintre cele mai importante angajamente ale noastre este sprijinirea siguranței și bunăstării adolescenților și recunoaștem că această muncă nu este niciodată terminată. Continuăm să ne concentrăm pe protecții robuste de siguranță pentru comunitatea noastră, în același timp, dăm putere părinților cu controale suplimentare pentru contul adolescentului lor prin TikTok Family Pairing”, a declarat TikTok într-o declarație pentru CNN.

Compania a declarat că între aprilie și iunie 2022 a eliminat 93,4% din videoclipurile despre autovătămare și sinucidere din aplicație înainte de a fi vizionate, scrie CNN.

Exit mobile version