• „A manifesta” este cuvântul anului 2024, e popularizat de vedete precum Dua Lipa și Simone Biles și căutat intens pe Cambridge Dictionary.
  • Termenul desemnează ideea imaginării succesului, dar experții avertizează că fenomenul se bazează pe „gândire magică” fără susținere științifică.
  • Originea cuvântului „a manifesta” datează din secolul al XIV-lea, iar sensurile istorice continuă să fie utilizate în diferite contexte.

„A manifesta” devine cuvântul anului 2024, potrivit dicționarului Cambridge. Alegerea reflectă interesul crescut pentru „manifestarea succesului”, concept promovat de vedete precum Dua Lipa și Simone Biles.

Termenul înregistrează aproape 130.000 de căutări pe site-ul Cambridge Dictionary în 2024, fiind unul dintre cele mai populare cuvinte. Wendalyn Nichols, manager editorial la Cambridge Dictionary, explică faptul că utilizarea cuvântului „manifest” a crescut semnificativ anul acesta, fiind influențată de diverse evenimente.

Dua Lipa declară că și-a „manifestat succesul”

Dua Lipa declară că și-a „manifestat succesul” înainte de a deveni cap de afiș la Festivalul Glastonbury. Sensul modern al termenului se referă la „imaginarea realizării unui obiectiv, cu credința că acest proces crește probabilitatea succesului”, explică lexicografii.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Dr. Sander van der Linden, profesor de psihologie socială la Universitatea Cambridge, avertizează că „manifestarea” nu are o bază științifică. Psihologii o descriu drept „gândire magică”, o iluzie că ritualurile mentale pot schimba realitatea. El adaugă că metode precum „tehnica 3-6-9” popularizată pe TikTok, care presupune notarea repetată a dorințelor, promovează comportamente obsesiv-compulsive fără beneficii reale.

Gândul vindecă?

Profesorul subliniază riscurile acestui fenomen, cum ar fi așteptările nerealiste sau ideea că boli grave pot fi vindecate doar prin gânduri. Deși gândirea pozitivă, autoafirmarea și stabilirea obiectivelor realiste sunt benefice, confundarea lor cu schimbarea realității prin puterea minții este periculoasă.

De unde provine cuvântul ,,a manifesta” ?

Cuvântul „a manifesta” are origini în secolul al XIV-lea, fiind utilizat de Geoffrey Chaucer cu sensul de „evident” sau „clar”. În anii 1800, expresia „destin manifest” devine populară în politica americană, exprimând ideea expansiunii inevitabile a coloniștilor în America de Nord.

Chaucer folosește verbul „a manifesta” pentru a desemna acțiuni sau semne care clarifică un lucru. Shakespeare utilizează adjectivul „manifest” în operele sale, iar sensurile originale continuă să fie relevante. De exemplu, nemulțumirea oamenilor sau simptomele unei boli „se manifestă” în mod clar.

Sensul de „a clarifica” este reflectat și în termenul „manifest” ca declarație scrisă a obiectivelor și credințelor unei organizații, în special a unui partid politic.