• Rusia vrea să lanseze o nouă rețea AI alături de țările BRICS și alte națiuni pentru a dezvolta tehnologii avansate și a concura cu Statele Unite în domeniul inteligenței artificiale, scrie Reuters.
  • Rusia își propune ca până în 2030, 80% dintre angajați să aibă competențe în inteligență artificială, iar investițiile în domeniu să crească la 850 de miliarde de ruble, cu o contribuție estimată de 109 miliarde de dolari la PIB-ul țării.
  • Sancțiunile impuse de Occident restricționează accesul Rusiei la microcipuri esențiale, însă Sberbank și Yandex sunt în fruntea cercetărilor în inteligență artificială cu proiecte precum GigaChat și YandexGPT.

Rusia va coopera cu partenerii din BRICS şi cu alte ţări pentru dezvoltarea Inteligenţei Artificiale (AI), cu obiectivul de a elimina prin concurenţă dominaţia Statelor Unite.

“În primul rând, Rusia vrea să participe în condiții egale la cursa globală de creare a inteligenței artificiale puternice, așa cum o vede Vladimir Putin. Este vorba despre soluții avansate la care lucrează în prezent cercetătorii ruși și la care sunt invitați și cercetători din întreaga lume.” declară Laura Buciu, editor Aleph News, într-o intervenție TV.

Ce declară președintele Rusiei?

În cadrul unei conferințe despre AI desfășurate la Moscova, Putin subliniază importanța formării unei noi Rețele AI, ce va include agenții și instituții din țările BRICS și alte state interesate.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

„Rusia trebuie să participe în condiții egale la cursa globală pentru a crea o inteligență artificială puternică. Tocmai soluțiile avansate la care lucrează oamenii de știință ruși. Invităm oameni de știință din întreaga lume să se alăture colaborării”, declară el în cadrul conferinței.

Cum ajunge Putin la această decizie?

Sancțiunile occidentale restricționează accesul Rusiei la tehnologiile necesare dezvoltării AI, inclusiv la microcipuri esențiale pentru aceste tehnologii. În ciuda acestor dificultăți, Sberbank și Yandex conduc cercetările în domeniu. Sberbank a dezvoltat deja modelul AI GigaChat, iar Yandex are modelul YandexGPT.

În plus, agenții de AI din BRICS (Brazilia, China, India, Africa de Sud), dar și din țări precum Serbia și Indonezia, se alătură rețelei propuse de Rusia. Scopul este să se faciliteze cercetarea în domeniul AI, reglementarea tehnologiei și crearea unor oportunități comerciale pentru produsele bazate pe inteligență artificială.

Ce urmează pentru Rusia?

Strategia rusă prevede că până în 2030, 80% dintre angajații din țară trebuie să aibă competențe în domeniul inteligenței artificiale, o creștere semnificativă față de doar 5% în prezent. În plus, Rusia intenționează să își crească investițiile în IA de la nivelurile actuale la 850 de miliarde de ruble până în 2030.

Consultanța Yakov and Partners estimează că utilizarea tehnologiilor AI ar putea contribui cu aproximativ 109 miliarde de dolari la PIB-ul Rusiei în 2030.

Rusia este una dintre cele 10 națiuni (alături de SUA, China, Marea Britanie și Israel) care dezvoltă modele generative proprii de inteligență artificială. Conform Global AI Index, Rusia se află pe locul 31 din 83 de țări în ceea ce privește implementarea și investițiile în AI. Prin această colaborare extinsă, Rusia speră să își consolideze poziția și să devină un jucător mai influent în cursa globală pentru supremația inteligenței artificiale.