Într-un spațiu cât o debara și fără niciun om prin preajmă, robotul Circus One gătește 120 de porții de mâncare pe oră. Nu asistă bucătarul – îl înlocuiește complet. Iar asta nu mai e SF: se întâmplă deja în Germania, în câteva supermarket-uri.
Circus e o microunitate autonomă care preia rolul întregii echipe dintr-un restaurant – de la preparare, la servire și spălat vase. Practic, între comandă și farfurie nu mai e nicio emoție.
Doar algoritm. Tehnologia nu este limitată doar la spații comerciale civile, ceea ce o face relevantă pentru baze militare, zone de conflict sau misiuni izolate. Industria ospitalității trece prin cea mai rece, dar poat eficientă revoluție: nu pentru că roboții sunt “mai buni”, ci pentru că oamenii devin tot mai greu de găsit și mai scumpi de păstrat.
E timpul să ne întrebăm: ce înseamnă o masă “bună”? Viteza? Gustul? Sau privirea celui care ți-o aduce la masă? Această automatizare ridică întrebări esențiale despre viitorul muncii în această piață.
Locurile tradiționale de muncă, adesea obositoare și prost plătite, sunt înlocuite de mașini care nu cer salariu, concedii sau pauze. Dar ce înseamnă asta pentru oamenii care trăiesc din aceste meserii?
Advertisment
Va trebui să ne adaptăm, să regândim rolurile și să valorificăm ceea ce nu poate fi replicat de roboți? Ce spune, Radu Ionescu, owner și chef al restaurantului Kaiamo, pentru Aleph Business?
”Din punctul meu de vedere tehnologia este bună, dar cu anumite limite. În momentul în care dispare emoția umană, interacțiunea umană, cred că atunci suntem într-un declin, nu într-o ascensiune.
Da, poate că acest robot poate funcționa în unele cantine, supermarketuri, baze militare, cum a fost în prezentare, probabil în locuri unde nu există interacțiune umană, unde mâncarea este doar mâncare și atât. Dar pe măsură ce restaurantul devine mai de nișă, mai premium – vorbesc despre restaurante fine dining sau restaurante de familie, cu istorie, din generație în generație – cred că acest robot nu își mai găsește locul, indiferent de context.
Titlurile zilei
Și asta pentru că factorul uman dispare. Și vreau să cred că bucătarii de astăzi, sau chefii de un anumit nivel, sunt artizani, sunt artiști, care au nevoie de oameni ca să își împlinească scopul și misiunea: să hrănească nu doar apetitul și stomacul, ci și sufletul cuiva. Așa că, într-un fel, sunt împotriva acestei evoluții forțate, deși pot, desigur, să găsesc o justificare pentru ea.”