Pe data de 4 martie 2022, astronomii au observat un propulsor de rachetă care s-a izbit de Lună. La 3 luni de la eveniment, NASA a descoperit acum urmele impactului: un crater neobișnuit, dublu, primul crater de acest fel care a rezultat vreodată din prăbușirea unei rachete, anunță Business Insider. Nicio țară nu și-a asumat încă responsabilitatea pentru misterioasa rachetă.

„Niciun alt impact al corpului unei rachete asupra Lunii nu a creat cratere duble”, a precizat agenția spațială intr-un comunicat de presă. Ciocnirea rachetei a dus la suprapunerea a două locuri de impact, provocând un crater estic cu o lungime de 18 metri și un crater vestic care se întinde pe 16 metri. „Craterul dublu a fost neașteptat”, au spus astronomii, mărturisind că au fost uimiți de efectele ciocnirii.

NASA a explicat că un dublu crater ar putea apărea doar dacă racheta ar avea două mase mari la fiecare capăt , dar acest lucru ar fi neobișnuit, deoarece rachetele care se uzează au motorul greu la un capăt și rezervorul de combustibil care este mai ușor, la celălalt capăt, scrie Business Insider.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Aceste evenimente nu sunt totuși atât de neobișnuite pe cât ar parea, a precizat astronomul NASA, Bill Gray. El a amintit despre eforturile astronomilor de a găsi amplificatorul din misiunea Apollo 16, pe care NASA l-a împins pe Lună în 1972 pentru a studia cutremurele lunare. Înainte ca propulsorul Apollo 16 să poată lovi Luna, NASA a pierdut contactul cu acesta.

„Găsirea unui mic crater printre hoardele de cratere nu este chiar atât de ușoară”, a scris Gray despre craterul Apollo 16, adăugând: „Acest crater a fost găsit la aproximativ șase ani după impactul celorlalte amplificatoare Apollo. În comparație cu asta, trei luni arată destul de bine.”