NASA dezvoltă roboți care să înoate pe sub apă în căutarea vieții extraterestre

NASA lucrează la proiectarea unor roboți de dimensiunea unui telefon mobil care să înoate pe sub apă, sub stratul gros de gheață de pe satelitul lui Jupiter, Europa sau de pe satelitul lui Saturn, Enceladus, într-o misiune de căutare a vieții extraterestre, scrie The Indian Express.

În viitor, roboți de dimensiunea unui telefon mobil ar putea înota prin apă sub stratul gros de gheață al sateliților planetelor Jupiter și Saturn în căutarea vieții extraterestre. Acești roboți, odată realizați, vor fi împachetati în sonde înguste care să topească gheața, sonde prevăzute cu un tunel prin care micii roboți să fie eliberați ulterior sub apă, de unde vor înota departe și adânc în explorarea necunoscutului.

Aceasta este viziunea lui Ethan Schaler, un inginer mecanic de robotică al NASA. Conceptul Schaler Sensing With Independent Micro-Swimmers (SWIM) a primit recent finanțare de 600.000 de dolari în a II-a fază a programului NASA Innovative Advanced Concepts (NIAC). Schaler și echipa sa vor folosi fondurile pentru a realiza și testa prototipuri imprimate 3D în următorii doi ani, scrie The Indian Express.

Conceptul SWIM se referă la roboți de aproximativ 12 centimetri lungime, fiecare cu propriul său sistem de propulsie, computer de bord și sistem de comunicații cu ultrasunete, dotați cu senzori pentru temperatură, salinitate, aciditate și presiune. Faza II a studiului va adăuga, de asemenea, senzori chimici pentru a monitoriza biomarkeri, precizează The Indian Express.