Sundar Pichai, CEO, Google
  • Curtea de Justiție a Uniunii Europene anulează amenda pentru Google de 1,5 miliarde de euro în cazul unui proces antitrust.
  • Cazul provine din 2019, când Comisia Europeană declara că Google a abuzat de dominația sa pe piață în legătură cu un produs numit AdSense pentru căutare.
  • Comisia a amendat Google la acea vreme cu 1,49 miliarde de euro.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene decide să susțină apelul Google împotriva unei amenzi antitrust de 1,5 miliarde de euro, impusă de autoritățile europene. Decizie reprezintă o victorie semnificativă pentru gigantul tehnologic american în lupta sa împotriva reglementărilor stricte din Europa.

În martie 2019, Comisia Europeană considera că Google a abuzat de poziția sa dominantă în domeniul publicității online. Autoritățile au acuzat compania că a restricționat concurența prin practici neloiale legate de produsele sale publicitare. Google a contestat această decizie, cu argumentul că nu a încălcat nicio lege și că amenda este disproporționată.

Curtea Europeană decide că sancțiunea impusă de Comisia Europeană nu era justificată. Judecătorii spun că dovezile prezentate nu susțin concluzia că Google ar fi restricționat concurența într-un mod care să justifice o astfel de amendă. Hotărârea deschide calea pentru companie să conteste și alte reglementări similare care ar putea afecta operațiunile sale în Europa. Comisia ar putea contesta această decizie, care ar trimite-o la Curtea Europeană de Justiție (CEJ), prima instanță a UE.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Impactul procesului Google asupra pieței

„Acest caz se referă la un context restrâns de anunțuri de căutare, numai text plasate pe un număr limitat de site-uri web ale editorilor. Am făcut modificări ale contractelor noastre în 2016 pentru a elimina dispozițiile relevante, chiar înainte de decizia Comisiei. Suntem încântați că instanța a recunoscut erorile din decizia inițială și a anulat amenda”, declară purtătorul de cuvânt.

Decizia curții ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care companiile tehnologice sunt reglementate în Uniunea Europeană. O victorie pentru Google poate încuraja alte companii să conteste amenzi similare și să caute modalități de a-și apăra practicile comerciale. Asta ar putea determina autoritățile europene să reevalueze modul în care aplică reglementările antitrust.