- Edward Crețescu spune pentru Aleph Business că trecerea de la outsourcing la produse inovatoare românești depinde de sprijinul acordat companiilor aflate la început de drum. El afirmă că „după ce o să putem să dezvoltăm un număr, aș zice eu, semnificativ de companii, atunci o să putem să ne și lăudăm în public cu un unicorn”.
- Pentru a dubla numărul de specialiști IT până la 400.000, România trebuie să investească masiv în educație și în colaborarea universităților cu industria. „Este practic cool să devii IT-ist în România, ceea ce ne bucură pe partea asta”, spune Crețescu, cu accent pe nevoia unui ecosistem funcțional industrie–educație.
- Edward Crețescu, ANIS: „Chiar dacă specialiștii români rămân în țară fizic, mulți lucrează pentru companii internaționale, ceea ce slăbește legătura cu ecosistemul local.”
Industria IT&C din România traversează o perioadă de schimbări majore. Iar modul în care evoluează în următorii trei ani va influenţa pe termen lung economia naţională.
Edward Creţescu, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, avertizează că, deşi sectorul are un rol esenţial în creşterea economică, este crucial ca toţi actorii, atât cei din mediul privat cât şi cei din cel public, să valorifice oportunităţile şi să gestioneze provocările care apar.
România trebuie să păstreze în ţară oamenii buni din tech şi chiar să dubleze numărul de specialişti IT, să ajungă astfel la 400.000 de oameni în acest sector, spune el.
Advertisment
Cum poate România să treacă de la o economie digitală bazată pe outsourcing la un model centrat pe proprietate intelectuală, produse inovatoare şi branduri româneşti scalabile?
„Contează foarte mult ce vom face în următorii ani ca să putem să stimulăm inovația, să putem să încurajăm companiile din România să producă în România, să vină cu idei inovatoare și, în primul rând, să le valorizeze.
Au nevoie de bani, au nevoie de fonduri, ca să poată să-și dezvolte produsele la început. Și după ce o să putem să dezvoltăm un număr, aș zice eu, semnificativ de companii, atunci o să putem să ne și lăudăm în public cu un unicorn, cum le zicem noi. Cu aceste companii care valorează mai mult de un miliard de dolari.”, spune Edward Crețescu, președintele ANIS, pentru Aleph Business.
Titlurile zilei
Ce urmează în următorii ani și cum poate guvernul susține mai mult industria IT&C?
„În următorii ani acest lucru se va vedea în ce facem noi astăzi. Tocmai de aceea, în cadrul summit-ului (n.r. ANIS International Summit) am și menționat de față cu oficialitățile și cu membrii ai guvernului, faptul că este neapărat necesară această inovație, posibil și un pachet de măsuri care să sprijine companiile care sunt la început de drum și au nevoie de un sprijin, cel puțin din partea guvernului și din partea industriei noastre. Și odată ce reușim să facem această parte, o să putem să avem alte companii care își asumă un anume risc pentru a genera inovație nouă și pentru a construi produse pe care ei, de fel, nu le-ar fi construit altfel.
Și o să vedem și noi rezultatele în 3-5 ani, în orizontul mediu pe care noi îl considerăm crucial, și o să tragem linie eventual după această perioadă să vedem cât de bine am reușit să încurajăm companiile să înceapă să producă în România.
Că vorbim de inteligență artificială, că vorbim de alte producții inovatoare, dar contează ca noi să începem și să ne asumăm aceste riscuri care până acum nu prea ni le-am asumat.“, adaugă Edward Crețescu.
Cum își poate România dubla numărul de specialiști IT, de la 200.000 la 400.000?
„În primul rând, educația este lucrul cel mai important. Este ingredientul crucial ca noi să putem să avem cât mai mulți specialiști în industrie și, bineînțeles, acești specialiști să poată să lucreze pe proiectele respective pentru care ei se antrenează, pentru care ei învață.
Noi, ca și industrie, avem parteneriate foarte bune cu Politehnica din București și cu toate universitățile din țară. Și vedem că există în continuare un interes enorm pentru această industrie. Este practic cool să devii IT-ist în România, ceea ce ne bucură pe partea asta.“, e de părere Crețescu.
Cum se poate crea un ecosistem sustenabil: industrie + educație?
„Ca noi să putem să creștem numărul de specialiști, e nevoie ca ei să lucreze în aceste companii. E nevoie să aibă un loc stabil de muncă, în special la început, după ce termină facultatea sau după ce termină specializarea, și acest lucru se va întâmpla în tandem.
O să putem să avansăm, să creștem de la 8% din PIB către 10%, 12%, 16%, doar printr-un efort și al industriei, cât și al sistemului educațional.
Ca noi să avem în continuare specialiști buni, companiile să lucreze cu ei, dar în același timp și companiile să aibă, aș zice, un pic de loialitate față de cei care sunt la început de drum, ca să putem să creștem împreună.“, spune Edward Crețescu.
Cum poate ajunge țara noastră un hub regional în noi tehnologii?
„România, în momentul ăsta, nu este un hub regional pentru industria de IT, dar nu neapărat pentru noi tehnologii. Noi suntem într-o situație foarte bună în care avem atât de mulți specialiști de înaltă calitate, dar contează foarte mult să putem să producem acele proiecte inovatoare de care menționam mai devreme.
Recent, Uniunea Europeană a anunțat cele șase fabrici de A.I., cum le-au denumit ei, dar, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat și în România. Așa că va rămâne la latitudinea industriei, la latitudinea companiilor private, ca noi să putem să construim și să inovăm pe această parte.”, adaugă Crețescu.
Cum ajungem de la outsourcing la inovație și produs propriu?
„Rămâne de văzut cum reușim să executăm această mișcare de la un sistem bazat pe outsourcing la un sistem bazat pe inovare și produs în următorii ani, pentru că este singurul mod în care noi o să putem să avem o industrie un pic mai independentă și un pic mai rezilientă la nivel global, ca să nu fie atât de afectată de implicațiile geopolitice.
Lucrând mai mult cu produse proprii, lucrând mai mult cu inovație locală, o să putem și la nivel local – vorbind aici de piața internă – până și la nivel global – vorbind aici de piața de export – să ne susținem companiile mai bine și să nu ne îngrijorăm de fiecare dată când există anumite probleme geopolitice care se pot răsfrânge a doua zi către industria noastră și către economia din România.“, menționează Edwuard Crețescu.
Ce oportunitati și ce obstacole are industria IT&C în 2025?
„Noi vedem, în primul rând, că există o mare problemă cu colegii noștri juniori în acest moment. Piața, fiind într-un nou moment turbulent, este destul de greu pentru juniori să intre în această industrie, în special dacă ei au terminat facultatea sau specializarea de curând.
Încercăm, cumva, să schimbăm acest lucru prin stimularea acelei inovări: să avem mai multe start-up-uri, să avem mai multe companii la început de drum, ca și ele la rândul lor să-și asume un risc și să înceapă cu cei care probabil nu au atât de multă experiență, cum preferă anumite companii.
Pentru noi, ca să putem să construim pe termen lung, vedem această problemă cu viitorii noștri colegi în industrie. Și mai vedem și o problemă de instabilitate financiară, chiar și economică, având în vedere dificultățile legate de deficitul bugetar.”, spune Edward Crețescu.
Ce ar trebui să facă guvernanții pentru a susține industria?
„Dacă vă aduceți aminte, la începutul acestui an a fost problema cu eliminarea facilităților fiscale. Și acest lucru a impactat negativ companiile din România care lucrau în industrie.
Aceste lucruri, plus problemele geopolitice, creează o turbulență care afectează planificarea proiectelor. Pe termen lung, ne așteptăm ca industria să crească în continuare. Însă, pe termen scurt (1–3 ani), este o perioadă complicată, iar companiile se vor confrunta cu provocări în privința proiectelor, a stabilității și a unei viziuni economice clare pe termen lung.“, crede Edwuard Crețescu.
Specialiștii din România au parte de concurența globală
„Piața de IT din România se confruntă cu provocări majore și în zona resurselor umane. Avem o industrie cu 200.000–250.000 de specialiști, iar competiția este acerbă pentru cei mai buni dintre ei. Mai mult decât atât, există competiție directă cu marile companii globale care angajează din România, fără ca angajații să părăsească țara.
Colegii noștri pot lucra foarte bine de acasă pentru companii internaționale, dar nu mai lucrează efectiv în industria românească de IT. Acest lucru adaugă un nivel suplimentar de complexitate pentru companiile locale, deoarece planificarea devine mai dificilă.
Cei mai buni oameni nu mai sunt doar vizați de alte firme românești, ci și de mari jucători globali. Avem o industrie de IT puternică, evidențiată de faptul că reprezentăm 8% din PIB și ne dorim să ajungem la 10–11% în următorii ani.“, conchide Edwuard Crețescu.