O inteligență artificială a conceput noi versiuni ale unui tratament cu anticorpi folosit împotriva cancerului mamar si de stomac. Echipa lui Joshua Meier de la Absci Corporation din New York a utilizat inteligența artificială pentru a proiecta noi versiuni ale unui anticorp numit trastuzumab, care este utilizat pentru a trata în general cancerul de sân, informează New Scientist.

Anticorpii sunt proteine ​​din corpul nostru care se pot lega de alte proteine ​​aflate pe agenții patogeni sau pe celulele canceroase. Unele neutralizează direct amenințarea, în timp ce altele eviențiază patogenul sau celula canceroasă, astfel încât sistemul imunitar să o poată localiza și ataca. Unii anticorpi au fost transformați în medicamente care sunt folosite pentru a trata persoanele cu anumite forme de cancer, dar în prezent poate dura săptămâni sau chiar luni pentru a proiecta și genera anticorpi care să vizeze anumite celule canceroase. 

Mulți cercetători au început să testeze dacă AI ar putea ajuta dezvoltarea acestei metode, mai exact dacă ar putea accelera procesul prin care sunt generați anticorpii care să vizeze celulele canceroase. Simulările pe computer de până acum sugerează că anticorpii generați de IA se pot lega la țintele dorite de proteine.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

În aproximativ o săptămână, AI a generat de la zero 440.000 de versiuni unice ale tratamentului. În experimentele de laborator, echipa lui Meier a construit 421 dintre cele mai promițătoare modele și a descoperit că toate se pot lega de proteina canceroasă HER2, scrie New Scientist.

În plus, cercetătorii au descoperit că trei dintre anticorpii generați de IA s-au legat de HER2 mai puternic decât trastuzumab, cel folosit în prezent. Acest lucru sugerează că oamenilor li s-ar putea administra doze mai mici din aceste noi versiuni ale anticorpului pentru a obține aceleași efecte terapeutice, ceea ce ar economisi mai multe resurse. Cu toate acestea, anticorpii care se leagă mai puternic la ținte nu conduc întotdeauna la rezultate mai bune în lupta cu cancerul , așa că ar fi necesare studii suplimentare pe celule și animale pentru a confirma reușita inteligenței artificiale.