• ANIS avertizează că impactul negativ asupra sectorului IT și PIB-ului României se va resimți și după 2025.
  • Peste 71% dintre companiile IT percep lipsa predictibilității fiscale ca pe o amenințare majoră.
  • ANIS încurajează companiile IT să dezvolte software în România pentru export.
  • Organizația colaborează cu Ministerele Finanțelor, Economiei și Educației pentru măsuri de stimulare a cercetării și dezvoltării.

Instabilitatea fiscală pune frână sectorului IT. Industria resimte efectele deciziilor fiscale și anticipează un an dificil.

Edward Crețescu, președintele ANIS, critică lipsa de predictibilitate fiscală, și avertizează că ordonanța adoptată fără consultare la final de 2024 afectează grav sectorul IT&C. Companiile sunt nevoite să-și refacă bugetele și proiectele, iar instabilitatea fiscală generează restructurări și întârzieri.

Ce spune Edward Crețescu, președinte ANIS, pentru Aleph Business:

Ce ne dorim noi cel mai mult, în primul rând, este predictibilitate. Faptul că noi am primit această ordonanță la final de an, în 2024, fără ca noi să fim consultați, ne-a pus business-urile în dificultate. Și, bineînțeles, toată munca din ultimele trei luni, când ne-am făcut bugetele pe 2025, când ne-am făcut planificările, proiectele, ne-am și gândit la colegii noștri din industrie. (…) Toate acestea sunt nevoite să fie refăcute. Din păcate, pentru noi, această instabilitate și această lipsă de predictibilitate fiscală va duce, bineînțeles, la restructurări în cadrul companiilor, va duce către proiecte amânate și, pe termen lung, este posibil să vedem un impact negativ asupra contribuției industriei de IT în PIB-ul României. România, în acest moment, beneficiază de aproximativ 9% din partea industriei de IT, ceea ce este un număr semnificativ, în special comparat cu acum 20 de ani când a fost introdusă această facilitate fiscală, care, bineînțeles, a fost scoasă la finalul anului 2024. Acest lucru se vede foarte clar și din sondajul nostru făcut în cadrul membriilor ANIS, pentru că noi, reprezentând industria de IT, ne dăm seama că, deși doar 21% din companii au raportat faptul că în 2024 nu au crescut, asta înseamnă că este doar un început, pentru că se vede efectul la ceea ce s-a făcut în noiembrie 2023 când s-a redus acea primă parte din facilitatea fiscală. Și acest sentiment de frustrare și de nesiguranță este, bineînțeles, un sentiment de înțeles, pentru că companiile acum, dintr-o dată, sunt nevoite din nou să-și refacă toate bugetele, să-și regândească proiectele și acum, odată, cu o creștere semnificativă a modului în care ele sunt obligate să-și facă bugetele, costurile, care, bineînțeles, va impacta nu doar angajații. Atunci, clar, va fi un impact negativ pe termen lung, nu doar aici, în 2025, cât și în 2026-2027. Nu ne raportăm exclusiv doar la anul acesta.

Titlurile zilei

BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ
ANIS: IT-UL SIMTE FRUSTRARE ȘI NESIGURANȚĂ
FMI VINE LA BUCUREȘTI
SIMTEL AJUNGE ÎN ESSEN
MENȚINE ROMÂNIA STABILITATEA FISCALĂ ÎN 2025?
ULTRAHUMAN LANSEAZĂ RING RARE

Care sunt barierele structurale în calea inovaţiei pentru companiile din IT și cum ar trebui stimulată inovația aici?

Noi ne bazăm în mare parte pe ceea ce se numește outsourcing, în care noi facem proiecte la comandă. În acest moment, văzând această distribuție a companiilor în industria de IT, noi încercăm cât mai mult să încurajăm companiile să-și producă software în România, pe care le pot exporta. Încercăm să stimulăm acest lucru prin mai multe discuții și propuneri către Ministerul de Finanțe și Ministerul Economiei și sperăm ca în acest an să avem un pachet de măsuri de stimulare a cercetării și dezvoltării în România. Să existe anumite beneficii pentru companiile care inovează, care produc în România și care exportă din România. Există deja mai multe moduri prin care statul ajută companiile care produc și fac cercetare aici, dar noi considerăm că ele trebuie extinse și lucrăm în acest moment cu Ministerul de Finanțe, cu Ministerul Economiei și urmează și cu Ministerul Educației pentru că, din ce înțeleg, cercetarea este al Ministerului Educației și sperăm noi ca în următoarele luni, în următoarele maxim 3 luni trebuie să avem un pachet de măsuri fiscale pentru companiile care produc în România. Pentru că doar așa o să putem să avem un impact mult mai mare al industriei de IT, să nu fim doar la 8-9% din PIB, eventual să ajungem la 15-16% și, bineînțeles, să avem companii care exportă mult mai mult nu doar în UE, cât și în alte continente, America, Asia, și astfel să avem o industrie de IT din România mult mai robustă.”, adaugă Crețescu.

ANIS: Peste 80% din companiile IT anticipează un 2025 dificil

Peste 80% dintre companiile din sectorul IT, membre ANIS, consideră că măsurile fiscale adoptate în 2023 au avut un impact negativ sau puternic negativ asupra rezultatelor financiare, iar schimbările anunţate la finalul lunii decembrie 2024, cu implementare de la 1 ianuarie 2025, generează o incertitudine suplimentară, conform rezultatelor ANIS Sentiment Survey 2024, barometrul anual cu privire la starea şi perspectivele industriei de IT din România.

71,1% consideră lipsa predictibilității fiscale o amenințare majoră la adresa activității lor.

63,2% raportează un impact negativ al eliminării parțiale a facilității asupra performanței financiare.

21,1% au încheiat 2024 cu venituri în scădere, faţă de 10% care anticipaseră această tendinţă la începutul anului.

Peste 70% consideră critice stabilitatea mediului de afaceri și reducerea poverii fiscale pe muncă.

Sondajul, derulat în decembrie 2024/ianuarie 2025 în rândul membrilor ANIS, evidențiază o combinație de frustrare, nesiguranță și optimism moderat pentru anul acesta.