• Implantul cerebral poate ajuta oamenii afectați de AVC și alte dificultăți neuronale.
  • Pancho, care a suferit un AVC, poate comunica acum fie în engleză, fie în spaniolă.
  • Sistemul de inteligență artificială decodifică activitatea neuronală în timp real.

Azi, dacă ești bilingv e mare lucru. Cei care nu pot articula corect cuvintele au o soluție. A.I.-ul, cuplat la un implant cerebral decodifică, în timp real, ceea ce individul încearcă să spună fie în spaniolă, fie în engleză, arată Nature Biomedical Engineering.

Un sistem de inteligență artificială conectat la un implant cerebral a permis pentru prima dată unei persoane bilingve, care nu își poate articula cuvintele, să comunice în ambele limbi. Pancho a suferit un accident vascular cerebral, poate acum să comunice în spaniolă și engleză.

Sistemul de inteligență artificială decodifică activitatea neuronală a lui Pancho în timp real. Și o traduce în fraze inteligibile.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Unde își propun experții să ajungă cu acest implant?

Deși studiul a inclus un singur participant, rezultatele promitătoare sugerează că ar putea ajuta mai mulți oameni în viitor. Restaurarea comunicării ar putea avea loc și de pe urma accidentului vascular cerebral, dar și a altor afecțiuni neurologice.

Altă impact? Îmbunătățirea calității vieții și o perspectivă mai profundă asupra modului în care creierul uman gestionează limbajul.

Dezvoltatorii consideră că e necesar să testeze această tehnologie pe un număr mai mare de participanți cu diverse caracteristici și experiențe lingvistice. Astfel ar ajunge la dezvoltarea de implanturi cerebrale mai sigure și mai puțin invazive.

Îmbunătățirea preciziei și vitezei traducerii AI a activității neuronale în limbaj natural e și ea printre obiective. Dar și a aspectelor etice și sociale legate de neuroproteze și de interfața om-computer.