- Piața de PC-uri din România depășește un milion de unități în 2024. E susținută de educație, IMM-uri și consumatori, scrie ZF.
- Lenovo conduce cu 30,66% cotă de piață, iar produsele premium câștigă teren în rândul utilizatorilor individuali.
- IDC anticipează o scădere de până la 11% în 2025. Sectorul public și enterprise pregătesc revenirea, impulsionată de tranziția la Windows 11.
Piaţa de PC-uri din România depășește anul trecut din nou pragul de un milion de unităţi, după perioada de boom din timpul pandemiei și înregistrează în 2024 o creştere de circa 17% comparativ cu nivelul din 2023, când livrările se situează la 920.000 de unităţi, conform datelor companiei de cercetare de piaţă IDC, citate de reprezentanţii subsidiarei locale a gigantului chinez Lenovo. Creşterea este generată în principal de proiectele realizate în mediul educaţional şi pe segmentul de IMM-uri, dar şi de segmentul consumer, scrie ZF.
Advertisment
Ce spune Doru Ristea, directorul general al Lenovo România?
„Piaţa a depăşit pragul de un milion de unităţi în 2024, fiind al doilea an după 2021 când se atinge acest nivel în România. Creşterea cea mai mare a fost în zona de educaţie, plus 190% faţă de anul anterior. Acest lucru s-a datorat sistemului descentralizat de proiecte, fiecare şcoală sau primărie făcând licitaţiii proprii. Această strategie s-a dovedit a fi de succes pentru că astfel s-au accesat banii pentru educaţie din PNRR. De asemenea, au mai fost creşteri în zona de IMM-uri – peste 37%, iar segmentul consumer a crescut cu aproape 5%“, spune el.
Consumatorul investește în produse premium
„La începutul anului credeam că oamenii nu vor cheltui mulţi bani pe PC-uri, dar piaţa a crescut, iar în zona de consumer mulţi oameni continuă să prefere produsele premium. Consumatorii îşi cumpără echipamente premium în ideea de a avea un dispozitiv acasă pe care să-l poată folosi atât pentru job, cât şi pentru entertainment şi gaming. Preferă să investească în produse premium pentru a le ţine mai mulţi ani, pentru că sunt mai rezistente”, adaugă Doru Ristea.
Titlurile zilei
Lenovo domină piața de PC-uri cu 30,66% și concurează cu Apple
În 2024, Lenovo își menține poziţia de lider din ultimii ani de pe plan local, cu o cotă de 30,66% din piaţa de PC-uri din România. Cele mai vândute laptop-uri din gama sa sunt Thinkbook 16, Lenovo Yoga Slim şi Lenovo Legion 5 PRO (pentru gaming). Competitorii săi – Asus şi HP – au cote de piaţă de circa 19% anul trecut, în timp ce Dell Technologies are o cotă de circa 9% din volumul total al vânzărilor de PC-uri din România.
Pe segmentul premium de PC-uri, unde intră produsele cu preţuri de peste 800 euro fără TVA, gigantul chinez are o cotă de piaţă de 25% anul trecut în România, potrivit datelor GfK. Principalul său competitor pe segmentul premium de PC-uri este gigantul american Apple.
IDC prognozează scăderi în educație și IMM-uri, dar așteaptă creșteri în sectorul public și enterprise
Pentru anul curent, IDC prognozează o scădere de până la 11% a pieţei locale de PC-uri faţă de 2024, în condiţiile în care se prezice o reducere a numărului de proiecte pe zona de educaţie, dar şi pe segmentul de IMM-uri (minus 22%).
„În schimb, pe zona de sector public (fără educaţie) şi enterprise se prevede o creştere de aproximativ 9-10%, care e rezultată probabil din faptul că multe companii şi-au extins perioada de viaţă a echipamentelor din cauza incertitudinilor pieţei“, punctează Doru Ristea.
În 2024, sectorul public (fără educaţie) şi segmentul enterprise înregistrează scăderi de 18%, respectiv 13%, conform datelor IDC, însă anul acesta au premisele de a creşte.
Migrarea la Windows 11, înlocuirea echipamentelor vechi și adopția AI impulsionează segmentul enterprise
„Principalii catalizatori ai creşterii în segmentul enterprise vor fi echipamentele care nu mai sunt eligibile pentru Windows 11 şi faptul că suportul pentru Windows 10 se finalizează în octombrie anul acesta. În plus, încep să ajungă la maturitatea ciclului de viaţă echipamentele cumpărate în perioada pandemiei. Totodată, există şi companii vizionare care încep să adopte PC-uri care oferă posibilitatea de a rula software AI la nivel de utilizator”, completează Doru Ristea.