Nouă din zece organizaţii (91%) au raportat cel puţin un incident sau o breşă de securitate cibernetică anul trecut şi mai mult de o treime (38%), între şase şi zece evenimente, potrivit studiului Deloitte 2023 Global Future of Cyber, notează Ziarul Financiar.

Frecvenţa incidentelor de acest gen variază în funcţie de nivelul de maturitate cibernetică, organizaţiile cu maturitate cibernetică mai scăzută confruntându-se cu peste zece evenimente (21%), comparativ cu cele mature (13%).

„Ameninţările cibernetice devin din ce în ce mai complexe în fiecare an şi variază de la atacuri de tip ransomware, considerate în continuare una dintre principalele ameninţări, potrivit agenţiei UE pentru securitate cibernetică ENISA, malware şi atacuri care vizează lanţurile de aprovizionare, până la ameninţări de tip social engineering. Domeniile cele mai afectate sunt administraţia publică şi instituţiile guvernamentale, furnizorii de servicii digitale, serviciile financiare, precum şi publicul larg, potrivit aceleiaşi surse”, a declarat Andrei Ionescu, Partener coordonator Consultanţă şi Managementul Riscului, Deloitte România, şi lider al practicii locale de securitate cibernetică.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

În contextul acestor incidente, perturbarea operaţională (58%) este principalul impact resimţit de organizaţii, urmată de pierderea veniturilor, a încrederii clienţilor şi de impactul negativ asupra mărcii, 56% dintre respondenţi menţionând că au avut parte de astfel de efecte într-o măsură moderată sau mare.

Organizaţiile sunt conştiente de importanţa planificării în vederea creării de strategii de apărare în domeniul cibernetic care să diminueze eficient riscurile şi să genereze creşteri ale businessului, aproape două treimi dintre acestea (62%) având un plan operaţional şi strategic de apărare împotriva ameninţărilor cibernetice.