- Aschenbrenner susține că a fost concediat ulterior pentru că a semnalat probleme de securitate, scrie The New York Times.
- Incidentul a fost dezvăluit angajaților și consiliului de administrație în aprilie 2023.
- Nu a fost făcut public și nu s-au implicat autoritățile, deoarece nu au fost compromise date ale clienților sau partenerilor.
Recent, au apărut temeri că un hacker ar fi furat secrete comerciale de la OpenAI, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la securitatea datelor și potențiale furturi similare de către entități din China, scrie The New York Times.
Advertisment
Aceste evenimente vin într-un context mai larg de tensiuni globale legate de utilizarea și protejarea tehnologiilor avansate de inteligență artificială.
În paralel, există și un proces intentat împotriva OpenAI.
Titlurile zilei
Care sunt acuzațiile?
Compania este acuzată că a colectat și utilizat ilegal date de pe internet pentru a antrena modelele sale de AI. Acest proces susține că OpenAI a încălcat drepturile de autor și confidențialitatea utilizatorilor prin extragerea a miliarde de cuvinte fără consimțământ.
Temerile legate de furtul de secrete comerciale de către China nu sunt noi. Într-un caz recent, un fost inginer Google a fost acuzat că a furat secrete comerciale legate de inteligența artificială pentru a le furniza unor companii chineze. Asta arată preocupările continue ce privesc securitatea cibernetică și spionajul industrial.
Breșa de date și consecințele acesteia
Breșa de date ar fi fost rezultatul unui atac sofisticat de phishing care a compromis conturile de e-mail ale angajaților OpenAI. Odată intrați, atacatorii au obținut acces la serverele interne ale companiei și au sustras documente și comunicări sensibile. Se crede că materialele divulgate includ documente de cercetare, procese-verbale ale reuniunilor și schimburi de e-mailuri între angajați.
Posibile implicații pentru China
China găzduiește deja unele dintre cele mai mari laboratoare de A.I. din lume și a investit masiv în educația și cercetarea în domeniul A.I. Cu acces la secretele OpenAI, China și-ar putea accelera eforturile de dezvoltare a inteligenței artificiale și ar putea obține un avantaj competitiv față de alte națiuni.