• Hackerii chinezi, cunoscuți sub numele de Salt Typhoon, se inflirtează circa 80 de companii de telecomunicații și furnizori de servicii de internet din Statele Unite.
  • Atacul cibernetic e detectat inițial în primăvara anului 2024, dar amploarea sa este mai mare decât se anticipa.
  • Oficialii americani avertizează că atacul este în curs de desfășurare și că nu se poate garanta că hackerii au fost eliminați complet.

FBI și Agenția de Securitate Cibernetică a Statelor Unite avertizează că hackerii chinezi au penetrat infrastructura globală de telecomunicații.

Autoritățile americane au mai avertizat anterior cu privire la un atac cibernetic desfășurat de guvernul Chinei, din cu primăvara acestui an, dar acum avertizează că intruziunea este „în desfășurare și probabil de mai mare amploare decât am crezut anterior”, spune Jeff Greene, director executiv adjunct la Agenția de Securitate Cibernetică a Statelor Unite. „Nu putem spune cu încredere că știm totul despre atac, nici partenerii noștri nu știu. Îi îndemn serios pe cetățenii americani să folosească, pe cât posibil, comunicațiile criptate, iar, pe termen lung va trebui să folosim numai astfel de comunicații și să găsim o modalitate de a ne securiza rețelele”, adaugă Greene.

Se estimează că hackerii au accesat date sensibile, inclusiv înregistrări ale apelurilor și comunicații private ale unor oficiali guvernamentali. Printre victimele atacului se numără telefoanele președintelui ales Donald Trump și vicepreședintelui ales JD Vance, care au fost compromise înainte de alegeri, scrie Politico.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

Impactul asupra securității naționale

Incidentul este considerat unul dintre cele mai grave breșe de securitate din istoria recentă a Statelor Unite. Senatorul Mark Warner descrie atacul drept „cea mai serioasă breșă din istoria noastră”. Și senatorul Mike Rounds amintește despre riscurile la care sunt expuși toți cetățenii americani și spune că orice conversație telefonică ar putea fi monitorizată de guvernul chinez.

Hackerii au reușit să acceseze și să copieze ordinele judecătorești emise în cadrul programului Communications Assistance for Law Enforcement (CALEA), care permite agențiilor de aplicare a legii să obțină informații din partea furnizorilor de telecomunicații.

Kash Patel, nominalizat de Donald Trump pentru a conduce FBI, a fost recent informat de FBI că a fost vizat de un atac cibernetic iranian și că cel puțin o parte dintre comunicațiile acestuia au fost compromise, scrie CNN. China și Iranul sunt aliați, dar nu este clar dacă între cele două atacuri există vreo legătură.