• Avertisment: inteligenţa artificială este la fel de periculoasă ca pandemiile şi războiul nuclear.
  • Mai mulţi experţi au lansat o declaraţie publică prin care avertizează că inteligenţa artificială ar putea duce la dispariţia oamenilor.
  • am Altman, directorul executiv al OpenAI, producătorul ChatGPT, Demis Hassabis, directorul executiv al Google DeepMind şi Dario Amodei, de la Anthropic, au susţinut declaraţia.

Experţii în tehnologie au ajuns la o concluzie sumbră: Inteligenţa artificială este la fel de periculoasă ca pandemiile şi războiul nuclear.

Mai mulţi experţi, inclusiv şefii OpenAI şi Google Deepmind, au lansat o declaraţie publică prin care avertizează că inteligenţa artificială ar putea duce la dispariţia oamenilor, potrivit BBC. Pericolul este considerat la fel de mare ca pandemiile şi războiul nuclear.

Zeci de persoane au semnat o declaraţie publicată pe pagina de internet a Centrului pentru siguranţa inteligenţei artificiale.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

„Atenuarea riscului de extincţie cauzat de inteligenţa artificială ar trebui să fie o prioritate globală, alături de alte riscuri cum ar fi pandemiile şi războiul nuclear”, se arată în declaraţie.

Sam Altman, directorul executiv al OpenAI, producătorul ChatGPT, Demis Hassabis, directorul executiv al Google DeepMind şi Dario Amodei, de la Anthropic, au susţinut declaraţia. Alţi experţi precum Geoffrey Hinton şi Yoshua Bengio, au susţinut demersul.

Hinton şi Bengio, împreună cu Yann LeCunn de la Universitatea din New York, sunt deseori descrişi drept „naşii inteligenţei artificiale” pentru munca lor revoluţionară în domeniu. Cei trei au câştigat Premiul Turing 2018 care recunoaşte contribuţiile remarcabile în domeniul informaticii.

Spre deosebire de primii doi, profesorul LeCunn, care lucrează la Meta, consideră că avertismentele apocaliptice sunt exagerate. El împărtăşeşte opinia altor cercetători care cred că temerile sunt nerealiste şi reprezintă o distragere a atenţiei de la alte probleme.

Dezbaterea internaţională asupra presupusei ameninţări din parte inteligenţei artificiale a luat amploare în luna martie. Atunci mai mulţi experţi, inclusiv şeful Tesla, Elon Musk, au semnat o scrisoare deschisă prin care au îndemnat la o oprire a dezvoltării următoarei generaţii de tehnologie.