• Cinci elevi de la Liceul Internațional de Informatică București trimit pe orbită al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission.
  • Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor și urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie.
  • Satelitul va orbita în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28 000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore.

Cinci elevi de la Liceul Internațional de Informatică București trimit pe orbită al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission. ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, se afla în procedurile finale. Testele mecanice și electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital, din Glasgow, UK. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor și urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie.

„ROM-3 duce la bord întrebările noastre și, după ce va ajunge în spațiu, așteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înțelegem mai bine tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim”, spune Filip, liderul echipei.

ROM-3 este o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2. Este echipat cu tehnologie mai avansată, complexă, care include și o cameră de 5 megapixeli. Misiunea acestuia este să culeagă date din spațiu despre scoarța terestră, iar recepția acestor date se va face prin rețeaua internațională de radioamatori. Lansarea satelitului este programată în luna noiembrie, la Vandenberg, California, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?

Satelitul va orbita în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28 000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi și va transmite pe frecvența de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.