• ANIS: IT-iștii sunt printre cei mai mari contributori la buget.
  • Din 2025, statul elimină facilitățile fiscale pentru unii it-iști.
  • IT-iștii care câștigă peste 10.000 lei pierd facilitățile fiscale.

Cifra de afaceri totală a industriei IT depășește 15,5 miliarde euro, în 2023, o creștere de 12,16% comparativ cu 2022, arată ultimul studiu ANIS, realizat împreună cu ASE în perioada iunie-iulie 2024, pe un eșantion de 1.042 de companii. Avem 48.405 companii înregistrate în sectorul IT and C.


Circa 45.000 în segmentul IT și aproximativ 3.000 în segmentul telecomunicații.
Principala componentă, dezvoltarea de software la comandă, realizează 40,24% din cifra de afaceri totală, o creștere de 19,92% în 2023. Cifra contribuie la generarea unei valori adăugate brute de 50,9 miliarde lei, în creștere cu 19,5% față de 2022. În aceeași perioadă, industria de telecomunicații ajunge la o VAB de 12,4 miliarde de lei, în creștere cu 20,4% față de anul 2022.

Ce impact are IT-ul asupra PIB-ul României?


IT-ul este unul dintre cei mai mari contributori la PIB-ul României cu 8%. Impactul total al sectorului IT and C e de 45,3 miliarde euro, raportat la PIB-ul din 2023. Peste 880.000 de locuri de muncă au fost create direct și indirect de industrie în 2021. Iar ANIS spune că are efect multiplicator în economia țării.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

De ce nu inovăm mai mult?

Printre motivele principale se numără lipsa facilităților fiscale pentru cercetare-dezvoltare (R&D) și accesul dificil la mecanismele existente. De asemenea, lipsa centrelor de inovare și a infrastructurii pentru înregistrarea proprietății intelectuale reprezintă un obstacol major. Cu toate acestea, companiile medii și mari alocă până la 12% din bugetele lor pentru R&D, susținând astfel creșterea și competitivitatea în domeniu.

Stimularea inovației poate veni din accesul la fonduri europene, colaborarea cu universitățile și sprijinul autorităților locale pentru crearea unui cadru financiar favorabil. Aceste măsuri ar putea transforma România într-un hub tehnologic european, contribuind la creșterea economică și la competitivitatea globală.

Care sunt concluziile?

Sectorul IT&C nu contribuie doar prin producția directă, ci generează un efect multiplicator asupra întregii economii, potrivit concluziilor ANIS.