- GPT-4 de la OpenAI a trecut testul Turing, scrie Vitalik Buterin.
- Turing este un test pentru sistemele de inteligență artificială creat special pentru a vedea cât de umane sunt tehnologiile A.I.
- Inteligența artificială va afecta și locurile de muncă.
Chat-GPT 4 trece testul Turing, scrie Vitalik Buterin, co-fondatorul Ethereum. Comentariile lui subliniază faptul că oamenii nu își vor mai da seama dacă discută cu un robot sau cu o ființă reală. A.I. va avea capacitatea de a înlocui un număr mare de locuri de muncă.
Advertisment
Cum va afecta A.I. locurile de muncă?
Un studiu realizat de Nexford University arată cum va afecta AI-ul job-urile pana in 2030.
O parte dintre analiștii de cercetare spun că A.I. are potențialul de a aduce schimbări pozitive, mai multă productivitate, mai mult acces la educație și asistență medicală îmbunătățită. Alții cred că A.I.-ul nu face altceva decât să fure locul de muncă. Studiul arată că roboții și tehnologia pot crea noi meserii și pot rezolva probleme complexe.
Titlurile zilei
Institutul global McKinsey spune că AI poate genera o activitate economică globală de circa 13 miliarde de dolari până în 2030. Asta înseamnă un PIB cu 16% mai mare decât în prezent, mai exact o creștere a PIB de 1,2% de la an la an. Cercetătorii cred că inteligența artificială va avea același impact pe care l-au avut și alte „tehnologii inovatoare”, descoperite în istorie, care în prezent sunt în uz. Studiul spune că până în 2030, 70% dintre companii vor adopta cel puțin un sistem de inteligență artificială.
Ce mai spun alte studii?
Forbes spune că A.I. are potențialul de a se număra printre cele mai influente tehnologii la nivelul economiilor globale pe care le vom dezvolta vreodată. Ei mai spun că viitorul inteligenței artificiale ne va simplifica viața așa cum nu a fost vreodată.
Bernard Marr & Co spune că impactul inteligenței artificiale asupra societății va avea implicații economice, juridice, politice și de reglementare de anvergură asupra tuturor tipurilor de locuri de muncă și industrii pe care le avem.
A.I.-ul ar putea avea impact asupra a 300 de milioane de locuri de muncă full-time, scrie Goldman Sachs. A.I. va înlocui 25% dintre sarcinile de lucru din SUA și Europa, dar poate însemna și noi locuri de muncă și un val mare de productivitate. În același timp, la nivel global, va crește valoarea anuală bunurilor și serviciilor cu 7%.
66% din job-urile din SUA și Europa ar putea fi automatizate parțial cu inteligența artificială, iar 25%, s-ar putea automatiza complet.
Forbes mai spune că, potrivit unui raport al MIT și al Universității din Boston, A.I. va înlocui până la două milioane de muncitori din producție până în 2025.
McKinsey Global Institute spune că până în 2030, cel puțin 14% dintre angajați la nivel global ar putea avea nevoie să-și schimbe cariera datorită progreselor digitizării, roboticii și A.I.