- Questo este o aplicație turistică, de explorare a orașelor.
- Questo are venituri de 3 mil. € în 2024.
- Aplicața are circa 1.200 de jocuri disponibile în 500 de orașe din lume.
- Questo e disponibilă în App Store și în Play Store.
- Start-up-ul se pregăteşte pentru o rundă de finanțare serie A.
Start-up-ul românesc Questo, care a dezvoltat aplicaţia mobilă cu acelaşi nume prin care le pune la dispoziţie utilizatorilor jocuri pentru a explora diferite oraşe, îşi dublează veniturile la 3 milioane de euro în 2024.
Advertisment
Start-up-ul atinge pragul de un milion de utilizatori care au jucat cel puţin un joc de la lansarea aplicaţiei şi până acum. Acum, aplicaţia are circa 1.200 de jocuri disponibile în peste 500 de oraşe din întreaga lume.
Ce spune Claudiu Petria, cofondator şi COO al Questo, pentru Aleph Business?
Ce urmează pentru Questo în 2025?
„În 2025 vrem să devenim un obicei pentru oameni, să devenim primul lucru la care te gândești atunci când te întrebi cu prietenii, cu familia ce facem în weekend sau ce facem în timpul liber. Vrem să ajutăm oamenii să iasă din casă, vrem să-i încurajăm să petreacă timp de calitate în lumea reală, să mai stea un pic mai departe de device-urile astea care ne țin, practic, de dimineața până seara în fața lor, dacă e un ecran mai mic sau mai mare, să mai lase un pic canapeaua, să facă mișcare, să descopere locuri, să descopere povești, să rezolve ghicitori, practic să-și îmbunătățească stilul de viață”, spune el.
Titlurile zilei
„Deși suntem, probabil, în momentul evoluției noastre ca oamenire, în care suntem cel mai conectați în digital, suntem din ce în ce mai deconectați unii de alții în lumea reală. Și aici venim noi, îți creăm un motiv să ieși din casă, să te întâlnești cu prietenii, cu familia, să petreci timp de calitate. Iar în 2025, vrem să facem mult mai facil, să construim mult mai mult content, să fim mult mai la îndemână și, evident, să creștem numărul de utilizatori, să ne dezvoltăm mai mult în afara țării, unde avem o prezentă destul de consistentă”, continuă el.
Care sunt oportunitățile și provocările?
„De fiecare dată, când construiști un start-up, una dintre cele mai mari provocări este cum ajungi la oameni, cum pui produsul pe care tu l-ai creat în mâna utilizatorilor și asta e cumva un challenge sau o provocare în fiecare zi pentru orice start-up. O altă provocare poate să fie și faptul că sunt multe schimbări la nivel global și, din punctul ăsta de vedere, trebuie să fii cât mai pregătit să te adaptezi. Cum noi am început înainte de pandemie, a venit pandemia, oamenii au trebuit să stea în casă, ușor-ușor am început să construim jocuri care să pot fi făcute în jurul locului unde stai tu și așa mai departe.
Dar cred că mai important de orice provocare e mindset-ul pe care îl ai când te lovești de provocări. Dacă ne uităm la ce vine peste noi și noi nu putem să controlăm toate lucrurile care vin peste noi și ne întrebăm, ok, cum rezolv challenge-ul ăsta, cum rezolv provocarea asta, cum rezolv situația asta și lăsăm mai departe, da, dar oare n-am suficient de multe resurse sau n-am suficient de mulți oameni sau n-am suficient de multă experiență, ne concentrăm mai mult pe cum să rezolvăm lucrurile și găsim soluții de fiecare dată. Asta e mersul și în viață”, adaugă el.
Ce vrea Questo de la viitoarea guvernare?
„Asta e o întrebare foarte… E din aceeași categorie. Nu știu dacă noi putem să influențăm atât de tare următoarea guvernare. Cred că ecosistemul de start-up-uri din România are nevoie de mai multă colaborare cu decidenții, cu creatorii de legi. Există asociații care reprezintă sau vin constant cu propuneri pentru cum se pot dezvolta parteneriate tip public-privat. Cred că e nevoie să încurajăm mai mulți oameni să pornească pe drumul antreprenoriatului. Cred că e nevoie să creăm mai multă valoare aici.
Avem potențial, putem să creăm valoare locală, să atragem talent inclusiv, să aducem oamenii în România, să lucreze pentru start-up-urile din România și să fim competitivi la nivel global. Adică noi suntem în momentul de față în peste 500 de orașe din toată lumea, activăm în Statele Unite ale Americii, în Canada, Australia, Italia, dar ca și alt start-up founders nu ne așteptăm la ceva anume din partea guvernanților decât predictibilitate și ideal ar fi creat de context pentru a face cât mai ușor crearea de noi start-up-uri”, spune el.
„Pentru că acolo e foarte dificil la început când nu ai resurse, nu ai bani, de unde nu poți să începi, riscurile sunt cele mai mari, renunți la job și muncești un an de zile sau și mai mult până capătă formă business-ul tău. Cred că e potențial mare de a susține crearea de noi start-up-uri. Sunt specialiști foarte buni în România, oameni care pot să creeze produse competitive la nivel global. Trebuie încurajați și creat un sistem prin care ei să poată să înceapă calea asta. Plus, să fim din ce în ce mai vizibili, să vorbim despre lucrurile pe care le facem, să ne ajutăm un pic mai mult. Dar asta nu cred că țin neapărat de guvern, țin de noi”, conchide el.