• Economia României ar putea crește cu 14-16 mld.€ în următorii 10 ani, odată cu adoptarea AI-ului, potrivit unui studiu Google.
  • Inteligența Artificială va avea impact asupra a până la 4,5 mil. de locuri de muncă, în România.
  • Productivitatea anuală a muncii ar putea crește cu 0,8% în perioada de vârf.

Ce nu poate Guvernul, rezolvă AI-ul: PIB-ul României ar putea crește cu 5% în următorii 10 ani, prin adoptarea noilor tehnologii. PIB-ul ar putea crește cu cu 14-16 miliarde de euro în perioada menționată, potrivit studiului „The economic opportunity of AI”, comandat de Google.

Cercetarea acoperă regiunea Europei Centrale și de Est (CEE) și analizează în detaliu patru țări, inclusiv România. Se referă la oportunitățile economice, impactul asupra locurilor de muncă, impactul sectorial și gradul de pregătire în AI.

Care sunt concluziile Google legate de PIB, locuri de muncă și adopție AI în România

AI-ul trebuie adoptat acum. O amânare de 5 ani ar putea reduce avansul potențial al PIB-ului României la +1%. Dacă implementăm noile tehnologii, obținem un avans de 14-16 miliarde de euro al PIB-ului. Sau o creștere de +5%.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO

Va îmbunătăți calitatea muncii. Inteligența Artificială va avea impact asupra a până la 4,5 milioane de locuri de muncă. Va aduce îmbunătățiri în 54% din job-urile din România. Sau 4,2 milioane de locuri de muncă. Cum? Prin automatizare, ajutor oferit în crearea de conținut (text, cod și imagini). În unele cazuri (4% sau 0,3 milioane), peste jumătate din sarcini ar putea fi automatizate prin utilizarea inteligenței artificiale generativă. 42% dintre locurile de muncă din România nu vor fi afectate de adopția AI-ului, arată studiul.

AI-ul va fi în toate.Și va crește productivitatea. Majoritatea ocupațiilor vor utilizeza acest tip de tehnologie pentru a îmbunătăți capacitățile umane. Va crește productivitatea în sectorul de servicii, în special. Aici va fi un avans de 1,4-1,5%. Productivitatea generală anuală va fi de 0,8% în perioada de vârf.

Suntem abia la început. 2% dintre companiile din România au adoptat cel puțin un tip de tehnologie AI în 2023, față de media de 8% în UE. Dar: 40% dintre întreprinderile din România plănuiesc să investească în automatizarea bazată pe AI în următorii cinci ani. Principalul obstacol, pentru 61% dintre companiile din CEE: costul instrumentelor AI.