Cât de Open e „gpt2- chatbot”? Apare un nou model A.I. care îi poate lua fața lui GPT-4

Un nou model bazat pe inteligență artificială, numit „gpt2- chatbot” apare din senin pe internet. Apariția declanșează multe semne de întrebare legate de cine îl lansează și cu ce este diferit de modele actuale. Unii cercetători cred că reprezintă un salt față de modelele A.I. existente.

Ce este gpt2-chatbot?

Modelul, denumit „gpt2-chatbot”, apare din senis pe un site web popular pentru compararea sistemelor de limbaj A.I. Experții în A.I. se arată entuziasmați de model și sunt de părere că depășește cu mult abilitățile GPT-4, cel mai avansat model din prezent al companiei OpenAI.

„Este evident imposibil de spus cine a făcut-o, dar aș fi de acord cu evaluările că este cel puțin nivelul GPT-4”, spune Andrew Gao, cercetător A.I. și student la Universitatea Stanford, care urmărește apariția online a „gpt2- chatbot”.

Tot el spune pe X că modelul a rezolvat o problemă de la Olimpiada Internațională de Matematică, o competiție pentru elevii de liceu, unde pot concura doar patru cei mai buni elevi din Statele Unite.

Ethan Mollick, profesor la Școala Wharton a Universității din Pennsylvania, care studiază A.I., spune că, în experimentele sale, modelul funcționează mai bine decât GPT-4 la sarcini complexe de raționament, cum ar fi scrierea codului pentru a desena o imagine a unicornului.

Cine a creat gpt2-chatbot?

Performanța modelului stârneștea controversă legată de cine l-a creat și de ce s-a lansat fără publicitate pe un website de testare.

Mulți cercetători cred că „gpt2-chatbot” este lansat de OpenAI. În schimb, afirmația nu poate fi verificată cu ușurință, pentru că sistemele A.I. pot fi instruite să se descrie în moduri eronate.

Unii experți arată asemănarea dintre „gpt2-chatbot” și modelele anterioare OpenAI, ca dovadă că acesta provine din laborator. „Mi-a spus mie și altora că a fost făcut de OpenAI”, a spus Gao într-o postare pe X.

Alți cercetători suțin că „gpt2-chatbot” poate proveni de la o companie sau un grup de cercetare mai puțin cunoscut, care vrea să-și arate competențele de A.I. și să creeze vâlvă.

Oamenii din piață descoperă că modelul pare mai dispus să încalce regulile și să ignore restricțiile decât chatboții anterioare precum ChatGPT.

Dimitris Papailiopoulos, profesor de inteligență artificială la Universitatea din Wisconsin, spune că modelul poate rezolva un puzzle logic la care GPT-4 eșuează.

Proveniența lui „gpt2-chatbot” rămâne încă neștiută până la noi update-uri.

Exit mobile version