- România lansează Platforma Națională pentru Tehnologiile Semiconductorilor (PNTS), un proiect de 130 milioane euro pentru industria semiconductorilor, coordonat de IMT București, scrie ZF.
- European Chips Act sprijină revenirea producției de semiconductori în Europa prin cercetare, megafabrici și securizare.
- PNTS dezvoltă trei linii pilot cu implicarea a șase institute de cercetare și 21 de IMM-uri.
România demarează oficial proiectul Platforma Națională pentru Tehnologiile Semiconductorilor (PNTS), o inițiativă cu finanțare europeană în valoare de 130 de milioane de euro, scrie ZF.
Advertisment
Proiectul face parte dintr-un efort european mai larg de revitalizare a industriei semiconductorilor și este coordonat la nivel național de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie București (IMT).
Cât de importantă este industria semiconductorilor?
„Industria semiconductorilor este o industrie de o acută actualitate în acest moment. Actualitatea a repărut odată cu criza chip-urilor, dar industria chip-urilor nu este o industrie nouă. Peste 2 ani se vor împlini 80 de ani de la inventarea tranzistorului care a fost momentul de început al acestei industrii.
Titlurile zilei
După inventarea tranzistorului au apărut alte dispozitive precum circuitele integrate, memorii, procesoare, toate acestea se numesc, pe scurt, chipuri sau semiconductori şi ele au ajuns, să configureze lumea modernă într-o asemenea manieră încât putem spune fără să greşim, că astăzi soarta unei naţiuni depinde de puterea ei de calcul, de modul în care ştie să utilizeze semiconductorii în toate industriile pe care le are”, spune Adrian Dinescu în deschiderea evenimentului care a marchează lansarea proiectului PNTS.
Care este finanțarea proiectului PNTS?
Proiectul beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 617,36 milioane de lei, din care 305,07 milioane de lei provin din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.
Care este situația globală a industriei semiconductorilor?
Capacitatea de producție a semiconductorilor are implicații nu doar economice, ci și militare.
În prezent, Statele Unite și Europa dețin aproximativ 80% din capitalizarea de piață a industriei semiconductorilor, dar doar 20% din capacitățile de producție, în timp ce Asia (Taiwan, Coreea de Sud și Japonia) preia controlul asupra fabricilor de semiconductori.
În anii ‘90, Europa și SUA dețin majoritatea fabricilor, însă acest raport s-a inversat în favoarea Asiei.
European Chips Act este inițiativa Europei pentru refacerea industriei
Pentru a răspunde declinului în producția de semiconductori, Europa lansează European Chips Act, un program strategic ce vizează aducerea producției de chip-uri înapoi pe continent. Acesta se bazează pe trei direcții principale:
- Cercetare și dezvoltare tehnologică: Europa își propune construirea a patru linii pilot pentru tehnologii avansate:
- Chip-uri de înaltă rezoluție, inițial pentru 7 nm, cu perspectiva de 2 nm
- Tehnologie FD-SOI (Fully Depleted Silicon On Insulator), inventată în Europa
- Încapsulare avansată pentru cipuri
- Materiale semiconductoare de bandă largă
România, prin PNTS, va dezvolta trei linii pilot care să se alinieze la acest efort european.
- Construcția de megafabrici în Europa: Se urmărește atragerea de companii mari precum TSMC (Taiwan) și Intel (SUA) pentru a dezvolta unități de producție în Europa.
- Securitate și reziliență: Se are în vedere reducerea dependenței de lanțurile globale de aprovizionare și consolidarea autonomiei strategice a Europei în domeniul semiconductorilor.
Care este rolul României în acest proiect?
România trebuie să se alinieze inițiativelor europene. În 2022, ministrul Marcel Boloș susține ideea unui proiect de semiconductori în cadrul IMT.
În urma acestei propuneri, e format un consorțiu alcătuit din șase institute de cercetare, printre care Universitatea Politehnica București, și 21 de IMM-uri, care vor beneficia direct de rezultatele proiectului.
Care sunt avantajele României în implementarea PNTS?
Adrian Dinescu subliniază că România se află într-o poziție favorabilă pentru a demara acest proiect, deoarece:
- Poate achiziționa echipamente fără restricții din Occident, fără să fie afectată de embargouri internaționale.
- Are acces la cunoștințele din domeniul semiconductorilor ca niciodată înainte.
Astfel, proiectul PNTS are toate premisele pentru un început solid și pentru o contribuție semnificativă la revitalizarea industriei semiconductorilor în Europa.