• În China, unde este interzis ca inteligența artificială să conducă forțele armate, oamenii de știință au creat un comandant AI.
  • Această inovație a fost realizată de oamenii de știință de la laboratorul Armatei Populare de Eliberare (PLA).
  • Comandantul AI a fost conceput pentru a reflecta atât punctele forte, cât și punctele slabe ale liderilor militari umani.

În China, oamenii de știință au creat comandantul AI bazat pe liderii militari umani. Acesta reflectă atât punctele forte, cât și punctele slabe ale acestora, scrie SCMP PLUS.

Acest sistem AI avansat este antrenat să conducă simulări virtuale de război la scară largă, fără intervenție umană, în laboratoarele Colegiului de Operațiuni Comune al Universității Naționale de Apărare din Shijiazhuang, provincia Hebei.

Aspecte cheie ale “comandantului virtual”

Este modelat după lideri militari umani de top.  Încorporează atât punctele lor forte cât și slăbiciunile, precum și trăsăturile de personalitate și tiparele de gândire. Poate adopta stiluri diferite, de la agresivitatea și asumarea riscurilor a generalului Peng Dehuai, la abordarea meticuloasă și precaută a generalului Lin Biao.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

Are autoritate supremă fără precedent în cadrul simulărilor. Comandantul AI poate lua decizii autonome fără interferență umană. Scopul este ca AI-ul să înlocuiască comandanții umani în jocurile de război virtuale, atunci când aceștia nu sunt disponibili.

Învață și se adaptează continuu din victorii și înfrângeri. Identifică noi amenințări și elaborează planuri optime pe baza situației de ansamblu. Are o bază de cunoștințe limitată, similar minții umane. Șterge informații vechi pe măsură ce acumulează experiențe noi.

Deși unități autonome precum dronele și “câinii robotici” vor avea mai multă libertate de mișcare în viitor, autoritatea finală de comandă va rămâne la liderii umani afiliați Partidului Comunist. Principiul “Partidul comandă arma” rămâne suprem în China. Echipa condusă de inginerul senior Jia Chenxing susține că, deși tehnologia AI prezintă atât potențial cât și riscuri în aplicații militare, acest comandant virtual oferă o soluție viabilă.