• A.I.-ul ar putea înlocui echivalentul a 300 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă.
  • Se estimează că A.I.-ul va crește PIB-ul global cu 7% sau aproape 7 trilioane de dolari.
  • Productivitatea ar putea crește cu 1% datorită inteligenței artificiale generative.

Wall Street Journal a solicitat unei selecții de experți din mediul academic, de afaceri, firme de consultanță și grupuri de reflecție să se pronunțe cu privire la ce va face A.I.-ul în 2030.

Unde va fi inteligența artificială în 2030? Se va ridica la înălțimea așteptărilor, va stimula economiile, va crea tratamente medicale revoluționare, va simplifica viața de zi cu zi și ne va spori cunoștințele? Sau aceste previziuni sunt prea optimiste: se va stinge sau va schimba lumea în rău? Cum rămâne cu îngrijorările legate de faptul că inteligența artificială va elimina milioane de locuri de muncă, va înlocui relațiile umane și va pune societatea la încercare cu o avalanșă de media false?

O schimbare treptată, dar profundă

Inteligența artificială avansează rapid. Unii experți sugerează că am putea ajunge la inteligența generală artificială – mașini care pot depăși oamenii în aproape toate sarcinile – în 2033. Implicațiile sunt profunde, pot remodela industriile, economiile și însăși natura muncii.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Dar există o neconcordanță esențială între progresul tehnologic și adaptarea în masă de către organizații și societate. După cum a observat Roy Amara, om de știință, „tindem să supraestimăm efectul unei tehnologii pe termen scurt și să subestimăm efectul pe termen lung”.

Anul 2030 ne va plasa probabil chiar între implicațiile pe termen scurt și lung ale inteligenței artificiale.

Este A.I-ul la fel de inteligent ca oamenii? Puțin probabil.

Cercetătorii și antreprenorii spun adesea că vom ajunge la inteligența generală artificială, mașini care pot face în esență orice activitate cognitivă pe care o pot face oamenii, înainte de sfârșitul deceniului sau chiar în câțiva ani.

Din punct de vedere tehnic, 2030 ar putea fi la fel ca 2023, cu o grafică mai bună. În spatele tuturor acestor aspecte, există riscul ca bula investițiilor în inteligența artificială să explodeze în curând, ceea ce va face ca mulți oameni să se grăbească spre ieșire; ar putea dura ani de zile pentru a se regrupa.

Anticiparea inteligenței artificiale generale până în 2030 nu este realistă.

Transformare, nu pierderea locurilor de muncă

În a doua jumătate a anilor 2020, avansurile în inteligența artificială vor declanșa o transformare majoră în afaceri. Până în 2030, A.I.-ul va atinge capacități fără precedent, va schimba industrii și locuri de muncă. Deși existau temeri cu privire la  pierderea masivă a locurilor de muncă, realitatea este diferită.

A.I. peste tot, precum internetul

Cea mai mare diferență între inteligența artificială din 2030 și A.I.-ul de acum va fi gradul său de integrare în companii. La începutul anilor 2000, o altă tehnologie cu scop general care evolua rapid—internetul—era abia adoptată pe scară largă. Organizațiile care l-au adăugat la structurile existente au obținut unele beneficii, dar cele care s-au construit de la zero în jurul accesului la internet au devenit rapid cele mai valoroase companii din lume.

Ceva similar se va întâmpla probabil și cu inteligența artificială. Până în 2030, vom vedea multe organizații, unele noi, altele radical transformate, cu A.I. integrată în structura lor. Fiecare angajat va folosi A.I. în mod regulat și fără întreruperi: pentru a genera idei, a gestiona și automatiza sarcini și a primi feedback despre serviciile sau produsele companiei. Chiar și în 2030, astfel de organizații vor fi în minoritate, dar creșterea productivității lor va evidenția valoarea acestei abordări.