• Compania britanică Endava colaborează cu Institutul de Cercetare al Universităţii din Bucureşti pentru a introduce tehnologia AI în arheologie.
  • Elevii folosesc drone, inteligență artificială și robotică pentru a îmbunătăți cercetarea arheologică la situl Sultana.
  • Endava și ICUB dezvoltă soluții inovatoare care revoluționează arheologia prin metode neinvazive și automatizarea sarcinilor complexe.

Compania britanică Endava (NYSE ‘DAVA’), furnizor global de servicii de transformare digitală, încheie un parteneriat cu Institutul de Cercetare al Universităţii din Bucureşti (ICUB) pentru a introduce tehnologia bazată pe inteligenţa artificială (AI) în arheologie. Colaborarea este prezentată în cadrul Şcolii de Vară „De la Robotică la Arheologie”, unde elevi de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” folosesc tehnologia AI pentru a îmbunătăți cercetarea arheologică.

Parteneriatul vizează dezvoltarea de soluţii noi care să revoluţioneze arheologia și să ofere cercetătorilor metode inovatoare de interpretare a siturilor arheologice. Integrarea dronelor, inteligenţei artificiale, viziunii computerizate și roboticii le permite arheologilor să efectueze sondaje neinvazive, să creeze hărți 3D detaliate și să automatizeze sarcini consumatoare de timp, scrie ZF.

În cadrul Şcolii de Vară, studenţii învață să utilizeze UAV-uri și Total Station (TS) pentru cartografierea sitului arheologic Sultana. Ei testează tehnici avansate, cum ar fi crearea de modele 3D și colectarea de date geo-spaţiale. Colaborarea dintre Endava și ICUB deschide noi oportunități pentru explorare și analiză în arheologie, integrând tehnologia modernă cu cercetarea tradițională.

Titlurile zilei

POATE A.I. SĂ CREASCĂ PRODUCTIVITATEA COMPANIILOR?
CE-L REȚINE PE ANTREPRENORUL ROMÂN?
NVIDIA RAPORTEAZĂ PESTE AȘTEPTĂRI
BITCOIN E LA ALL TIME HIGH
CHATBOT-UL DĂ LECȚII MEDICILOR
DOJ CERE SEPARAREA CHROME DE GOOGLE

Colaborarea dintre Endava și ICUB deschide noi oportunități pentru explorare și analiză în arheologie

Dr. Cătălin Alexandru Lazăr, de la Institutul de Cercetare al Universităţii din Bucureşti, subliniază importanța combinării expertizei tehnologice cu înțelegerea trecutului pentru a aduce noi perspective în arheologie. Elevii participă la sondaje terestre fără metode invazive și la analiza artefactelor cu ajutorul AI și roboților.

Ovidiu-Anton Porumb, Senior Industry Advisor la Endava, menționează potențialul major al tehnologiilor avansate în arheologie, comparând utilizarea senzorilor și AI-ului în vehiculele autonome cu aplicarea acestora pentru scanarea și analizarea siturilor arheologice.

Institutul de Cercetare al Universităţii din Bucureşti (ICUB) caută finanţări locale și europene pentru a avansa aceste proiecte inovatoare către faza de testare a conceptului. Endava a încheiat anul 2023 cu afaceri de 1,351 miliarde de lei (272 milioane de euro), în creștere cu 4% față de anul precedent.