• DebunkBot angajează utilizatorii într-o conversație despre o teorie a conspirației specifică.
  • Chatbot-ul folosește tehnici de comunicare persuasivă și informații factuale pentru a contracara credințele false.
  • În medie, interacțiunea cu chatbot-ul a redus credința în teoriile conspirației cu circa 20%.

DebunkBot, un chatbot cu inteligență artificială conceput de cercetători pentru a „convinge foarte eficient” utilizatorii să nu mai creadă în teorii ale conspirației nefondate, face progrese semnificative și de lungă durată în schimbarea convingerilor oamenilor, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

Teoriile false sunt crezute de până la jumătate din publicul american și pot avea consecințe dăunătoare, cum ar fi descurajarea vaccinării sau încurajarea discriminării.

Pentru a testa ipoteza, au fost recrutați peste 2.000 de adulți din întreaga țară, și rugați să detalieze o teorie a conspirației în care credeau și să evalueze cât de mult o credeau pe o scară de la zero la 100.

Titlurile zilei

CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA

„Lucrarea răstoarnă o mare parte din modul în care ne gândeam la conspirații”, spune Gordon Pennycook, profesor de psihologie la Universitatea Cornell și autor al studiului.

Rezultatele studiului

În medie, interacțiunea cu chatbot-ul a redus credința în teoriile conspirației cu circa 20%.

Mulți participanți și-au pus sub semnul întrebării sau chiar au abandonat credințele false după o scurtă conversație cu DebunkBot.

Chatbot-ul utilizează inteligența artificială pentru a interacționa cu utilizatorii și pentru a le furniza informații corecte și verificate.

Cum funcționează? Prin identificarea și analizarea conținutului problematic din conversațiile online. Oferă explicații alternative și prezintă dovezi care demontează afirmațiile false. Conversațiile sunt personalizate în funcție de concepțiile greșite specifice ale fiecărui individ.

„Faptele și dovezile în sine sunt cele care fac adevărata treabă aici”, spune David Rand, specialist în științe sociale computaționale la Institutul de Tehnologie din Massachusetts și unul dintre autorii lucrării.

Cercetătorii încă încearcă să afle exact de ce DebunkBot funcționează atât de bine.

O captură de ecran de pe site-ul Debunkbot.