• Comisia Europeană primește șapte propuneri din 15 state membre pentru a crea fabrici de A.I., care vor folosi supercomputerele EuroHPC.
  •  EuroHPC JU se așteaptă să anunțe selecția primelor fabrici de A.I. în decembrie 2024 și să le lanseze curând după aceea.
  • România nu depune nici o propunere, dar apare ca stat asociat într-un viitor proiect al Spaniei.

Comisia Europeană propune să consolideze leadershipul Europei în domeniul inteligenței artificiale prin inițiativa „fabrici de A.I.”. Fabricile vor fi construite în jurul rețelei de supercomputer de înaltă performanță (HPC) EuroHPC și vor oferi resurse esențiale pentru startup-uri, industrie și cercetători din toată Europa.

Primele șapte propuneri pentru fabrici de inteligență artificială au fost acum depuse în cadrul întreprinderii comune EuroHPC (JU), care gestionează apelul anunțat în septembrie 2024.

Cele șapte consorții care au depus propunerile pentru „Fabrici de A.I.” sunt formate din instituții de cercetare, companii private și organizații din diferite state membre. Fiecare fabrică va avea rolul de a crea soluții A.I. aplicabile în diverse domenii, de la sănătate și mediu la industrie și transporturi. Proiectele sunt concepute pentru a oferi mediul necesar de testare și validare a acestor tehnologii înainte de implementarea lor pe scară largă.

Titlurile zilei

ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA
LOEWE ADUCE CRAFTED WORLD LA TOKYO
NOBU BEACH INN AJUNGE ÎN BARBUDA
BNR PERSEVEREAZĂ ÎN PRUDENȚĂ

Care sunt cele șapte membre?

Cele șapte propuneri prezentate în total de 15 state membre și două state participante asociate demonstrează un interes față de inițiativă. Propunerile de construire a unei fabrici de AI în jurul unui supercalculator existent sau nou adaptat nevoilor de AI au fost depuse de  Finlanda (împreună cu participarea Cehiei, Danemarcei, Estoniei și Poloniei),  Luxemburg,  Suedia, Germania, Italia (împreună cu participarea a Austriei și Sloveniei) și Spania (împreună cu participarea Portugaliei, României și Turciei) și  Greciei.

Susținere financiară din partea Comisiei Europene

Comisia Europeană va finanța o parte semnificativă a acestor proiecte prin fonduri specifice destinate inovației și cercetării. Scopul finanțării este de a sprijini competitivitatea UE în domeniul AI și de a crea un ecosistem robust pentru inovații. Inițiativa face parte din obiectivul general al UE de a deveni un lider global în tehnologiile emergente.

Prin aceste „Fabrici de AI”, Comisia Europeană vrea să promoveze o utilizare responsabilă a tehnologiilor de inteligență artificială în statele membre și să sprijine standarde comune de dezvoltare și utilizare. Proiectele aprobate vor contribui la crearea unui cadru etic și de reglementare uniform pentru AI care susține competitivitatea și cooperarea între instituțiile europene