- GPT-4o poate genera și edita imagini direct.
- Funcționalitatea e disponibilă pentru abonații Pro.
- AI-ul ar putea automatiza până la 300 de milioane de joburi la nivel global.
- În România, 300.000 de locuri de muncă afectate în următorii ani.
- Sectoarele financiare, IT și profesionale, cele mai expuse la schimbări.
- PIB-ul României ar putea crește cu 5% prin adoptarea AI.
- 80% dintre joburile din UE și SUA ar putea fi afectate de AI.
OpenAI lansează o actualizare pentru ChatGPT și integrează modelul GPT-4o, care aduce capabilități avansate de generare și editare a imaginilor direct în platformă. Funcționalitatea este disponibilă utilizatorilor ChatGPT Plus, Pro și Team, cu planuri de extindere către utilizatorii ChatGPT Plus și dezvoltatori prin serviciul API.
Advertisment
ChatGPT atinge pragul de 300 de milioane de utilizatori săptămânali până în decembrie 2024 și își dublează baza de utilizatori în mai puțin de șase luni. Dar, pe măsură ce AI-ul devine tot mai integrat în viața noastră, rămâne întrebarea – câte locuri de muncă sunt în pericol? Un studiu McKinsey Global Institute arată că până la 375 de milioane de muncitori ar putea fi nevoiți să-și schimbe cariera până în 2030 din cauza automatizării.
Ce spune Ovidiu Duță, expert în comunicare, pentru Aleph Business?
Cum vezi impactul noilor capabilități ale ChatGPT asupra industriei în general?
„De când a apărut AI-ul, fiecare industrie a fost, așa… pusă în pericol, prim prisma faptului că AI-ul face lucrurile fie mai bine, fie mai rapid. De data asta, la partea vizuală, trebuie menționat că Chat GPT-ul nu genera imagini, pentru că avea integrate și alte servicii, deci asta nu era o chestie pe care nu o putea face Chat GPT. Problema este că, Chat GPT, oricum, făcând asta nativ, prin faptul că, efectiv, îi spui, dă-mi o poză, sau generează-mi o poză, pe stilul său care să reprezinte ceva. Asta este declinul, prin faptul că a rezolvat și partea de text. Adică, generarea de poze este cea care toată lumea o așteaptă, sau a fost uimită maxim de noua versiune, ci faptul că a rezolvat și partea de text.
Titlurile zilei
La ce mă refer? El știa să scrie text. Efectiv, text cu bloc. Dar, acum poate să pună text în poză, și acel text să nu aibă probleme de font, de înțelegere, de aranjare, de consistență, aici o să schimbe jocul. Adică, n-aș vrea să zic că graphic designerii sau cei care fac logo-uri, de exemplu, sunt în pericol. Încă mai suntem la ceva la distanță, nu pot să zic ani, dar încă nu pot să le recomand să se apuce de altceva, pentru că partea premium, sau partea input-ul manual al afacerilor, de exemplu, încă o să fie nevoie de oameni.
Dar, ce ați arătat ca reprezentare pe YouTube de la acei dezvoltatori și chiar la nivel de utilizator normal, mă gândesc la un profesor de școală. Dacă el, de acum, vrea să genereze o imagine foarte expresivă pentru elevi în care să explice un concept la care numai în manual l-ar fi găsit, ar trebui să știe exact ce să-i ceară ChatGPT-ului și acesta o să-i oferă. Adică, nu știu, dă-mi o poză în care Ștefan cel Mare, este pe câmpie, pe un cal, cu 300 de soldați în spate. Asta ar putea să facă. Nu îmi garantez că realitatea sau realismul pozei o să impresioneze pe copii, dar este un instrument care te poate ajuta să arăți copiilor ceva vizual. Asta cam la orice industrie”, spune Duță.
„Adică, dacă tu ai nevoie de o chestie vizuală și n-ai avea buget să-ți angajezi un graphic designer, minimul necesar, ChatGPT-ul poate să-ți dea. Adică, nu o să-i înlocuiască complet pe graphic designeri încă îți arată ceva foarte complex. Adică, un poster, de exemplu, nu am eu garanție că o să-ți-l facă la modul în care poți să-l pui deja pe perete. Mai ales că și imaginea în sine, în general, în aplicație, nu este o rezoluție foarte mare. Deci, din start, anumite chestii, să zicem, pentru domeniul grafic încă sunt ok pentru că generezi o poză de maxim un afiș A4 și atunci dacă ai nevoie de chestii foarte complexe, vectoriale, asta nu poate să facă.
Dar pentru ceea ce înseamnă a te speria, din punct de vedere al puterii la care a ajuns AI-ul, cam aici suntem. Adică, eu când am observat prima dată o poză generată cu noul model față de pozele anterioare, mi-am dat seama că acesta este declincul. În ideea în care GPT-UL o să devină o tehnologie la care noi o să ne obișnuim. O să devină aproape ca și Google-ul la nivel a fi verb. To Google something, la fel și aici. GPT o să devină un instrument la fel de util și la fel de general, încât o să aibă așa o două natură ce să faci cu GPT-ul, aproape tot.
Acum, dacă până în punctul ăsta făceai sau sau generai sau aveai nevoie doar de text, acum și partea de poză este ușor de realizat. Aștept punctul numărul 3 care era făcut și încă nu e într-un punct în care suntem speriați, partea de video. Când le aveam pe toate trei deja, ChatGPT-ul o să fie ca și Google, adică mai toate lucrurile pe care un om vrea să le genereze, mai toate lucruri pe care un om vrea să le creeze artificial, că până la urmă și a înregistra ceva video înseamnă a creea, dar de data asta nici nu trebuie să te ridici de pe scaun, scrii cu input la ChatGPT și atunci ai ajuns în punctul în care pot să fii un întreg departament de copywriting, de graphic design, de video editing, pentru că AI-ul te va ajuta”, adaugă el.
„Deci job-urile la nivelul acesta încă nu sunt în pericol maxim, dar, ar trebui oamenii de acolo, cu două attend-umuri să aibă grijă de aceste aspecte. Primul este să învețe ei să folosească AI-ul ca să nu fie ei în pericol, adică un om care nu folosește AI-ul va fi înlocuit de un om care folosește AI-ul. Deci nu musai că AI-ul va lua jobul, ci persoana care știe să-l folosească și a doua chestie, joburile premium, sau cum să zic, abilitățile premium la care AI-ul a ajuns acum, îți vor conferi un avantaj. De ce zic asta? Pentru că AI-ul, deși face chestiile mult mai bine sau mult mai repede, nu poate să le facă pe toate la un loc.
Adică încă ai nevoie de input uman încă, deși există să zicem, diferite start-up-uri, diferite platforme în care AI-ul face doar un anumit segment de lucru, fie că face logo-uri AI, fie că face text AI, fie că… orice, toate, cumulat la un loc, încă nu au ajuns în punctul în care poți înlocui complet un om. Și atunci, din acest punct de vedere, joburile încă sunt safe. Nu musai la nivel global, că acolo e altfel de schimbare. Adică mă gândesc la tot ce înseamnă partea de interacțiune în limba engleză, acolo da, e un pic pericol, pentru că pe asta a fost limba de bază pe care s-a bazat AI-ul. Dar în România, să zicem că, cum era o glumă pe undeva, graphic designerii o să aibă în perioada următoare șase luni de zile de viață bună, pentru că vor genera ei cu ajutorul AI-ului și o să vândă munca ori ca fiind input uman.
Adică, până lumea înțelege, sau, până lumea este conștientă de acest nou punct în care ne aflăm cu AI-ul, unii oameni vor avea viață bună ca după aceea să aibă o viață foarte rea sau efectiv pot să-și înlocuiască jobul complet pentru că AI-ul o să ajungă în punctul ăla. A doua chestie care e de luat în vedere este partea de copyright sau partea de etică. Pentru că, la un moment dat, în timp ce rulează imaginele pe ecran, era un skill de imagine la care s-a făcut un pic de tamtam și deja AI-ul și -a pus niște linii în care nu te mai lasă să generezezi. Astea practic, toate studiourile de animație, cum este cel Ghibli, aici a fost scandalul. Am fost un pic supărat pentru că, din punct de vedere al ușurinței cu care cineva se distrează să genereze o poză în stilul Ghibli, acela era studioul, lumea s-ar fi enervat pentru că, vezi doamne, este un afront adus creației pe parcursul a 50-60 de ani de studio Ghibli și atunci acum, în câteva secunde, practic înlocuiești… cred că și acum, uitați că se generează o poză în stilul studioului Ghibli.
Miyazaki, regizorul, era supărat de chestia asta, OpenAI a înțeles că tot ce înseamnă parte de copyright sau generare în genul ăsta este un pic ilegal, și atunci, de când a început să apară modelul nou, până astăzi, deja o săptămână, s-au pus cam câteva limitări. Și atunci, la nivelul ăsta, încă putem discuta de faptul că AI-ul, sau toate tehnologiile care se folosesc de informație anterioară, este la limita că a fi legal și ilegal pentru că, ei, practic, folosesc un material piratat sau cum să zic, un material cu copyright pe care ei se antrenează, ca să poată să îți genereze ție o poză.
Ok. Noi, ca oameni, pur și sigur, dacă nu facem bani din a genera o poză ne distrăm, ha-ha, o punem pe social media. Dar efectiv, pentru percepția… ce înseamnă să schimbi din 50 de ani, în câteva secunde un stil de animație, poate să aibă o implicație pentru tot ce înseamnă a fi original, a fi un creator de tipul anime, filme, o operă artistică, pentru că nu mai există linia de demarcație dintre ce înseamnă creație tipic sau strict umană și creație AI”, continuă el.
Care sunt oportunitățile pe care le oferă A.I.-ul pentru creșterea productivității?
„E partea de care am zis că AI-ul poate să facă, fie mai repede, fie mai bine. Deci în funcție de cum se antrenează angajații pe a folosii AI-ul, eu, de exemplu, îl văd ca un instrument foarte bun de brainstorming, adică poate nu ai, în timpul ședinței, sau în timpul zilei atâta energie să te dedici a face brainstorming, dar poți să-l rogi. Am nevoie de 10 idei pentru, am nevoie de 10 întrebări pentru, am nevoie de 10 nu știu ce. În momentul în care face brainstorming, tu, de acolo, poți să-ți preiei niște idei pe care le poți adapta pentru că, până la urmă, nici AI-ul nu poate să fie atât deștept ca și persoana care pune input-ul.
Deci dacă tu, ca om, nu ești prompt-engineer, că așa se numesc cei care efectiv știu input-urile cele mai bune, să ceri ceva foarte precis, AI-ul nu o să-ți dea un răspuns atât de precis sau atât de pompos sau atât de expert level decât ai avea tu nevoie la jobul tău. Altă chestie pe care poate să o facă este să-ți creezi chestii foarte rapide pe care tu le poți integra destul de ușor. Eu mă gândesc la cei care sunt acum în social media, managerii, sau cei care sunt într-o instituție unde partea de graphic design, dacă vrem să vorbim de fix un model, nu este una care are un departament anume. Atunci, persoana care se ocupă de social media, persoana care, nu știu, este omul care mai comunică pe acolo, să zicem, reduc la absolut chestia asta, trebuie să genereze o poză, trebuie să genereze ceva care să-ți dea o informație.
Dacă până acum, site-urile care ofereau poze de tip stock erau cele care îți puteau furniza o poză, nu știu, cât se poate de descriptiva, un grup de oameni într-o ședință care se uită pe o hârtie și sunt toți la masă. Să zicem, ai fi luat de acolo o poză, te-ar fi costat x dolari pe lună. Acum generezi o poză exact cum vrei tu, exact în stilul pe care-l vrei, poate vrei să zici grup de oameni la ședință, de tipul caricatură, unul dintre ei trebuie să fie blond și trebuie să arate spre geam, ceva de genul ăsta. Deci la capitolul ăsta, da, joburile se vor schimba un pic pentru că oamenii poate vor deveni mai creativi pentru că vor face cele chestii mai punctuale, pe care până acum nu prea puteau să le ceară, pentru că nu aveai de unde să le ai”, continuă Duță.
„Adică, trebuia să faci o poză, ca fotograf, exact în stilul pe care-l voiai tu, dar, după aceea, să o duci într-un cabinet de design să-ți schimbe, nu știu, stilul de caricatură. Acum, 5 secunde pot să genereze asta. Deci la capitolul ăsta, joburile nu o să fie afectate în rău, mai degrabă în bine, numai prin prisma faptului că omul trebuie să știe exact cum să pună input-ul, adică ce să ceară, la modul cât se poate de punctual și de precis, ca după aceea să se folosească de rezultatul final într-o manieră în care i-ar ajuta lui. Adică eu nu aș recomanda să zici, poza așa cum o generează Chat GPT-ul, să o pui pe social media, pentru că nu acolo e scopul.
Adică, ok, pentru tine ca și persoană fizică să zici că îți faci o poză de tip caricatură și o pui ca și poză de profil, e ok, dar pentru cineva care folosește asta la nivel de job, mai trebuie ceva input uman, adică niciodată AI-ul nu o să fie așa, la modul, ai pus input-ul, ți-a dat rezultatul, l-ai folosit. Trebuie un pic de rafinare, pentru că nu suntem chiar în punctul în care vine Terminator și ne extermină pe toți, sau AI-ul nu e în punctul în care este inteligența artificială generală. Suntem la punctul în care fiecare task îl face mai bine sau mai repede dacă le face pe toate și atunci noi încă suntem în siguranță”, conchide Duță.