• Minerii de bitcoin din Texas își adaptează infrastructura pentru a susține operațiunile A.I.
  • Se anticipează o creștere continuă a cererii pentru infrastructura A.I. în următorii ani.
  • Se estimează că centrele de date ar putea consuma până la 9% din electricitatea totală a SUA până în 2030.

Minerii simt nevoia să-și diversifice activitatea.

Compania de tehnologie Lancium, cu sediul în Houston, și Crusoe Energy Systems, cu sediul în Denver, anunță un acord de miliarde de dolari pentru construirea unui centru de date de 200 de MW lângă Abilene, Texas, pentru a răspunde nevoilor companiilor de A.I. Este prima fază a unui proiect mai mare de 1,2 gigawați. La capacitate maximă, centrul va fi unul dintre cele mai mari campusuri de date A.I. din lume. Astfel se face tranziția de la mineritul de bitcoin la A.I., scrie CNBC.

Care sunt motivele pentru care minerii aleg să facă schimbarea?

Veniturile din minarea bitcoin au devenit mai volatile și mai puțin profitabile, în special după halving-ul din aprilie 2024. Crește cererea pentru infrastructura necesară A.I, iar potențialul de venituri mai stabile și mai mari în sectorul A.I., îi face pe mineri să renunțe la bitcoin.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Minerii din Texas, care dețin centre de date extinse și acces la linii de fibră optică și mari cantități de energie, își adaptează infrastructura pentru a susține operațiunile de calcul ale A.I..

Companii precum Bit Digital, Hut 8 și Core Scientific înregistrează succes în această tranziție. Semnează acorduri comerciale și obțin finanțări pentru dezvoltarea infrastructurii A.I. Bit Digital a încheiat un acord pentru furnizarea de GPU-uri Nvidia în Islanda. Și generează venituri semnificative din A.I. Hut 8 a obținut 150 de milioane de dolari pentru a-și extinde portofoliul de centre de date A.I.

Electric Power Research Institute estimează că centrele de date ar putea consuma până la 9% din electricitatea totală a SUA până în 2030, față de aproximativ 4% în 2023. Utilizarea energiei nucleare este considerată de mulți drept răspunsul la această cerere.

Sam Altman, CEO-ul OpenAI, este un mare susținător al energiei nucleare atunci când vine vorba de satisfacerea nevoilor volumelor de lucru A.I.

„Nu văd o modalitate de a ajunge acolo fără energia nucleară”, spune Altman. „Adică, poate am putea ajunge acolo doar cu energie solară și stocare. Dar din punctul meu de vedere, simt că aceasta este cea mai probabilă și cea mai bună cale”.