- BNM anunță progrese în adoptarea tehnologiilor A.I..
- BNM adoptă A.I. pentru supravegherea riscurilor bancare.
- BNM integrează A.I. pentru procesarea datelor.
- A.I. crește eficiența operațională a băncilor.
- Anca Dragu, guvernatoarea BNM: Instituția utilizează deja A.I..
- BNM extinde utilizarea A.I. pentru o analiză mai rapida a rapoartelor.
- BNM extinde utilizarea A.I. pentru identificarea riscurilor.
- BNM extinde utilizarea A.I. pentru asigurarea conformității.
- A.I. detectează fraude și combate spălarea banilor.
- A.I. automatizează procesele de raportare.
Banca Națională a Moldovei adoptă inteligența artificială. Instituția integrează AI pentru supravegherea riscurilor bancare, procesarea datelor și creșterea eficienției operaționale.
Advertisment
Guvernatoarea Băncii, Anca Dragu, spune că instituția utilizează deja instrumente AI. „Scopul nostru este să integrăm AI în moduri care să îmbunătățească eficiența operațională și luarea deciziilor”, afirmă ea.
BNM extinde utilizarea AI în supravegherea bancară pentru o analiză mai rapidă a rapoartelor financiare, identificarea riscurilor și asigurarea conformității.
Titlurile zilei
Inteligența artificială poate fi folosită și pentru a detecta fraude, a combate spălarea banilor, și a automatiza procesele de raportare. BNM inovează, previne vulnerabilitățile și întărește transparența sectorului bancar.
Ce spune Anca Dragu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, pentru Aleph Business?
Care sunt trendurile pentru bănci legate de AI? Cum face Banca Națională a Moldovei tranziția către AI?
„Inteligența artificială este parte din activitatea noastră a sectorului bancar în general, nu numai la Banca Națională a Moldovei. Și de această nouă tendință beneficiază atât companiile, cât și băncile, dar și clienții acestora. La Banca Națională, după cum spuneați și dumneavoastră, avem deja în folosință instrumente care să ne simplifice viața, care să simplifice și să dea rezultatul muncii mai bun. Și aceste instrumente sunt folosite în special în zona de supraveghere, analiză a rapoartelor de supraveghere, în zona de prevenire și combaterea spălării banilor. Aici, costurile de conformitate și de analiză și de identificare a tuturor operațiunilor suspecte sunt extrem de mari, așa că inteligența artificială vine pe un domeniu extrem de ofertant. În general, băncile comerciale sunt destul de bine aduse la zi, în ceea ce privește folosirea inteligenței artificiale. Înclin să spun că în Republica Moldova, în sectorul bancar, la Banca Națională a Moldovei, procesul de digitizare și digitalizare este foarte avansat, astfel încât introducerea acestor elemente de inteligență artificială vine pe un fond facil, pe un fond existent și prietenos cu domeniul. D
eci, cum spuneam, pentru băncile comerciale această inteligență artificială este de mare ajutor în ceea ce privește analiza dosarelor de credit, analiza clienților, analiza tranzacțiilor și raportarea acestora către Banca Națională. Optimizarea proceselor în general este folositoare atât pentru bănci cât și pentru orice companie. Vedem la sfârșitul zilei că eficiența și profitabilitatea acestor entități care folosesc inteligența artificială este în creștere. Desigur, în prima fază avem și costuri legate de adoptarea instrumentelor privind inteligența artificială, dar ele sunt recuperate destul de rapid. Noi, de asemenea, la Banca Națională ne uităm și la elementele de costuri și investiții din partea băncilor în ceea ce privește procesele de digitalizare și inteligență artificială și sprijinim aceste procese. Clienții, cum spuneam, sunt cei care beneficiază, poate sunt cei mai mari beneficiari ai inteligenței artificiale și m-aș gândi că clienții pot beneficia de asistență non-stop, 24 de ore, 7 zile din 7, asistență personalizată, servicii de calitate și mult mai clare. Aceste servicii pot preveni și fraudele, care din păcate sunt asociate perioadei pe care o parcurgem”, spune ea.
Cum simt angajații din bănci această tranziție? Ce posturi pot dispărea sau apărea odată cu implementarea inteligenței artificiale?
„Cu siguranță că piața muncii este supusă unor unde de șoc ca urmarea introducerii inteligenței artificiale. Tocmai de aceea trebuie să fim foarte bine pregătiți la nivelul instituțiilor, la nivelul companiilor, la nivelul autorităților pentru a ne asigura că piața muncii, pregătirea profesională și în general piața muncii, răspunde nevoilor actuale. Să nu uităm că acum ani de zile când a început să se discute despre digitizare, robotizare, automatizare, era destul de multă angoasă pe piața muncii. Ce vor face angajații? Vor dispărea cu totul? Nu, nu vor dispărea cu totul.
Până la urmă, factorul uman își păstrează poziția, dar trebuie să fim atenți la pregătirea profesională și la orientarea acestora pentru a veni în sprijinul instrumentelor care ne facilitează munca. Dacă fazele inițiale, acelea de automatizare afectau muncile mai repetitive, muncile mai de jos, acum inteligența artificială va afecta și muncile, să zic așa, mai din partea de sus a carierei profesionale sau a domeniilor și probabil că vom vedea reducere chiar în domenii de analiză, în domenii de analiză economică, în domenii chiar și în domeniile de conducere. Atâta timp cât inteligența artificială vine ca un sprijin pentru factorul de decizie, cu siguranță toată structura de conducere ar putea fi simplificată”, adaugă ea.