- Startup-ul german Vay lansează primul serviciu de „teleconducere” în SUA.
- Șoferii de la distanță conduc mașina către clienții care urmează s-o folosească ulterior, în Las Vegas, Nevada.
- Start-up-ul britanic VividQ spune că a creat primele holograme cu „rezoluție de retină”.
E 2024 tech. Sistemul de teleconducere și primele holograme cu rezoluție de retină ajung la tine.
Advertisment
Startup-ul german Vay lansează primul servicere de teleconducere din SUA. Comanzi o mașină, șoferul de la distanță ți-o aduce, o conduci și, la final, o preia din nou șoferul de la distanță. Las Vegas, Nevada este norocosul oraș unde debutează noua tehnologie.
Anterior, Vay a primit o finanțare de 110 milioane de dolari de la investitori, inclusiv gigantul suedez de investiții Kinnevik, fondul american Coatue și fondul francez de capital privat Eurazeo.
Titlurile zilei
Compania a efectuat deja teste de teleconducere pe drumurile publice din Europa și SUA cu șoferi de la distanță și nimeni la volan. Concluzia? Funcționează.
Șoferii trebuie să treacă prin teste și evaluări riguroase înainte de a fi considerați potriviti pentru a deveni teleșoferi.
Domeniul e nișat, dar poate depăși piața robotaxiurilor și companii precum cum ar fi Tesla și Waymo de la Google și Cruise General Motors, care nu s-au ridicat la nivelul așteptărilor, spune Thomas von der Ohe, CEO și co-fondator Vay.
VividQ spune că a creat primele holograme cu rezoluție de retină
Start-up-ul britanic VividQ spune că a creat primele holograme cu „rezoluție de retină”.
Pentru a crea holograme, compania proiectează unde de lumină pentru a reda obiectele în spațiul 3D. Tehnica oglindește modul în care vedem obiectele, pentru că reflectă lumina în ochii noștri.
În holografie, software-ul stabilește căile luminii.
VividQ proiectează imaginile generate de computer prin intermediul unui hardware de afișare 4K de înaltă performanță. Obiectele holografice 3D pot fi plasate la orice distanță în raza focală a unei persoane. Utilizatorii pot schimba în mod natural focalizarea între obiecte. Asta ar reduce efectele secundare, cum ar fi greața, oboseala ochilor și durerile de cap.
Rezultatul este o „experiență de vizionare mai naturală decât oricând”, spune compania.
VividQ vrea să implementeze tehnologia mai întâi în aplicațiile VR și în realitate mixtă, în special în jocuri.
În VR, utilizatorii ar putea ajusta hologramele în funcție de vederea lor – fără a fi nevoie de echipamente voluminoase.