VitisBIOTIC își propune să valorifice coardele de viță-de-vie pentru a crea produse destinate prevenirii și tratării bolilor cardiovasculare

VitisBIOTIC este un proiect dezvoltat de o echipă de studenți de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară (USAMV) din București. Aceștia vor să valorifice coardele de viţă-de-vie şi să facă produse pentru bolile cardiovasculare, mai ales că acestea reprezintă principala cauză de mortalitate în România, scrie ZF.

„Proiectul VitisBIOTIC e la început şi suntem în faza de obţinere a brevetului, dar pentru alte produse avem deja parteneriate cu firme româneşti care le comercializează, cum ar fi gama GreenBiom”, spune dr. Dinu Laura-Dorina, director de proiect şi profesor în cadrul USAMV Bucureşti.

Proiectul a fost iniţiat în 2023, iar durata de implementare este de circa un an şi jumătate şi investiţia se ridică la 150.000 lei, potrivit datelor de pe site-ul universităţii.

Prin acest proiect de cercetare, cei nouă profesori şi studenţi, respectiv doctoranzi, îşi propun să valorifice subprodusele din viticultură pentru obţinerea unui preparat utilizat pentru bolile cardiovasculare. Astfel, au şansa de a-şi găsi un loc pe o piaţă în care activează circa 500 de companii.

Materia primă pentru VitisBIOTIC este asigurată

Sunt circa 300 de firme care cultivă struguri, cu afaceri totale de 900 de milioane de lei, şi circa 2.400 de angajaţi, conform datelor de la Registrul Comerţului. În industria fabricării vinurilor din struguri sunt active peste 250 de companii, cu venituri de peste 1 miliard de lei şi circa 2.500 de angajaţi, potrivit datelor publice.

România este unul dintre cei mai mari jucători din industria mondială a viţei-de-vie şi a vinului, ocupând poziţii fruntaşe în multe categorii. Producţia de struguri anuală este de circa un milion de tone. România este în topul celor mai mari cinci producători de struguri din Uniunea Europeană.

Proiectul VitisBIOTIC este în linie cu noul program de cercetare şi inovare al UE Orizont Europa 2020-2027, care urmăreşte ca Europa să fie mai verde şi mai sănătoasă. Cercetarea are un potenţial mare de dezvoltare în România, care este pe ultimul loc în UE la investiţiile în cercetare, conform Eurostat.

Exit mobile version