• Compania a acumulat peste 30 de miliarde de imagini de pe internet fără consimțământul persoanelor.
  • Președintele DPA, Aleid Wolfsen, a subliniat că recunoașterea facială este extrem de intruzivă.
  • Utilizarea serviciilor Clearview este ilegală în Olanda.

Clearview AI, o companie americană specializată în recunoașterea facială, a fost amendată cu 30,5 milioane de euro de către autoritatea olandeză de protecție a datelor pentru crearea unei baze de date ilegale care conține miliarde de fotografii, scrie Reuters.

Baza de date a fost construită fără consimțământul persoanelor ale căror imagini au fost utilizate, inclusiv cetățeni olandezi.

Baza de date ilegală a Clearview AI

Clearview AI a acumulat peste 30 de miliarde de fotografii de pe internet, inclusiv de pe rețele sociale, fără a informa persoanele respective. Autoritatea olandeză a subliniat că utilizarea serviciilor Clearview este ilegală în Olanda, iar companiile care folosesc aceste servicii ar putea fi sancționate.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

„Recunoașterea facială este o tehnologie extrem de intruzivă, pe care nu o poți dezlănțui pur și simplu asupra oricui în lume”, spune Aleid Wolfsen, președintele DPA, într-o declarație, care a avertizat că utilizarea serviciilor Clearview este, de asemenea, ilegală în conformitate cu reglementările olandeze.

DPA a emis, de asemenea, un ordin suplimentar, prin care impune companiei o sancțiune de până la 5 milioane de euro pentru neconformitate.

DAP anunță că Clearview nu a formulat nicio obiecție legală la amendă și, prin urmare, nu are drept de apel.

‘Compania nu pare să îşi schimbe comportamentul’, afirmă DAP, care ‘caută mijloace de a garanta că Clearview va pune capăt încălcărilor. Anchetează inclusiv pentru a afla dacă şefii companiei pot fi traşi personal la răspundere pentru aceste încălcări’.

Agenția admite că nu se așteaptă nici ca Clearview să plătească amenda. „Și asta ar fi inacceptabil”, transmite un purtător de cuvânt pentru canalul de știri NOS. „O companie nu ar trebui să poată scăpa nepedepsită în timp ce încalcă drepturile olandezilor și ale altor europeni”.

Franța a emis anterior o amendă de 20 de milioane de euro pentru Clearview, dar aceasta nu a fost încă plătită. În Marea Britanie, compania a reușit să anuleze în instanță o amendă în valoare de circa 8 milioane de euro.