• Cercetarea a analizat probe de la 3.000 de femei însărcinate, scrie The Guardian.
  • PFAS pot ajunge în alimente prin diverse căi, inclusiv sol sau apă.
  • PFAS sunt asociate cu probleme de sănătate grave, inclusiv cancer, malformații congenitale și boli hepatice și tiroidiene.

O nouă cercetare menită să identifice alimentele care conțin niveluri mai ridicate de PFAS a constatat că persoanele care consumă mai mult orez alb, cafea, ouă și fructe de mare prezintă, de obicei, mai multe substanțe chimice toxice în plasma lor și în laptele matern, scrie The Guardian.

Studiul a verificat eșantioane de la 3.000 de femei însărcinate. Este printre primele cercetări care sugerează că orezul alb și cafeaua pot fi contaminate în proporții mai mari decât alte alimente. Studiul a identificat o asociere între consumul de carne roșie și nivelurile de PFOS, unul dintre cei mai comuni și periculoși compuși PFAS.

Căi de contaminare

PFAS pot ajunge în alimente prin diverse căi, inclusiv sol sau apă contaminate în cultivarea orezului, prezența în ustensilele de gătit non-aderente sau apa folosită la prepararea alimentelor.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
A.I. SIMPLIFICĂ LISTAREA COMPANIILOR
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
UNICREDIT ȘI FERRARI SE ALIAZĂ
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS

În cazul cafelei, contaminarea poate proveni din boabe, apa de preparare sau sol. De asemenea, filtrele de cafea, paharele de hârtie și ambalajele alimentare conțin adesea PFAS.

Limitări și precauții

Unii experți avertizează că studiul stabilește doar o corelație, nu neapărat o cauzalitate directă.

Contaminarea ar putea proveni și din metodele de preparare sau ambalare, nu doar din alimentele în sine.

“Rezultatele indică cu siguranță nevoia de gestionare a mediului și de a păstra PFAS departe de mediu și de lanțul alimentar”, spune Megan Romano, cercetător la Dartmouth și autor principal. “Acum ne aflăm într-o situație în care acestea sunt peste tot și vor rămâne chiar dacă facem remedieri agresive.”

PFAS sunt o clasă de aproximativ 16 000 de compuși utilizați pentru a face produse care rezistă la apă, pete și căldură. Aceștia sunt numiți “substanțe chimice veșnice” deoarece nu se descompun în mod natural și s-a constatat că se acumulează la om. Substanțele chimice sunt legate de cancer, malformații congenitale, boli hepatice, boli tiroidiene, scăderea numărului de spermatozoizi și o serie de alte probleme grave de sănătate.