România este țara în care 92% din populație este analfabetă financiar, arată un studiu realizat la comanda Institutului de Economie Mondială. Au fost introduse cursuri de educaţie financiară, de economie generală şi de antreprenoriat în licee.

Din păcate, manualele sunt scrise parcă pentru roboţi, spune Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Nu sunt suficienţi profesori specializaţi în economie, aşa că de multe ori predau profesori de matematică, de chimie, de fizică. Rapoartele BNR depășesc rolul lor de explicare a politicii monetare, mai spune Vasilescu.

Acestui rol i se adaugă un altul, acela de contributor la educaţia financiară. Pentru că un mediu de business nu poate funcționa corect într-o societate disfuncțională.

Titlurile zilei

DONALD TRUMP LANSEAZĂ MEMECOIN-UL $TRUMP
CE URMEAZĂ PENTRU TIKTOK?
URMEAZĂ O COLABORARE GATES-TRUMP?
ROXANA CHIRIȚOIU MERGE LA DAVOS
CE SE ALEGE DE ENERGIE?
BM REDUCE PROGNOZA PENTRU ROMÂNIA

Am discutat subiectul cu Marcel Vulpoi, profesor la ASE.

“Ce poate culege un român care vrea să se informeze din rapoartele BNR? Și rapoartele BNR sunt prezentate de obicei foarte tehnic și pentru români, în general, este foarte greu să înțeleagă toate elementele care sunt prezentate acolo și, din păcate, și băncile profită foarte tare de această, hai să nu spunem incultură financiară, să spunem lipsă de educație financiară a românilor.”, a povestit Marcel Vulpoi, profesor la ASE.