• James Simons moare la vârsta de 86 de ani, conform declarațiilor fundației sale făcute publice vineri.
  • Simons a fost fondatorul unul dintre cele mai profitabile fonduri de hedging din lume, Renaissance Technologies, în 1978 în East Setauket, New York, stabilind bazele tranzacționării cantitative.
  • Pe parcursul vieții, Simons a donat miliarde de dolari pentru susținerea cercetării medicale și științifice, a educației și a candidaților democrați, devenind un filantrop proeminent.

Investitorul miliardar James Simons, un matematician renumit și spărgător de coduri din Războiul Rece, se stinge din viață la 86 de ani, anunță fundatia sa. Fundația nu detailiaza cauza decesului.

Pe Wall Street, Jim a fost cunoscut drept fondatorul Renaissance Technologies, unul dintre cele mai profitabile fonduri de hedging la nivel global.

James Simons trece de la matematică la trading

Acum șase decenii, Simons, cunoscut de asemenea sub numele de Jim, schimbă domeniul de activitate de la predarea matematicii și munca în serviciile de informații ale SUA la investiții financiare. Este pionier în utilizarea semnalelor computaționale pentru deciziile de tranzacționare, ceea ce îi aduce titlul de „Regele Quant”. Forbes estimează averea sa la 31 de miliarde de dolari, iar activitățile sale filantropice includ donații generoase în domeniile cercetării medicale și științifice, educației și politicii.

Titlurile zilei

CARE-I IMPACTUL ECONOMIC?
COPIII SEPHORA FAC DEZASTRU

Clifford Asness, manager și fondator al AQR Capital Management, evidențiază: „Churchill a spus că ‘mare și bun sunt rar același om’. Jim Simons este excepția care confirmă regula lui Churchill.”

Simons fondează Renaissance Technologies în 1978 în East Setauket, New York. Sub conducerea sa, firma dezvoltă noi metode de investiție, stabilind fundamentele tranzacționării cantitative, care sunt adoptate de numeroase firme în ultimii ani.

„Angajăm fizicieni, matematicieni, astronomi și informaticieni care de obicei nu știu nimic despre finanțe”, menționează Simons într-o conferință din New York în 2007.

Sub conducerea lui Simons, Fondul Medallion al Renaissance, cunoscut pentru randamentele sale anuale medii de peste 60% pe trei decenii, devine unul dintre cele mai de succes fonduri de hedging din lume. Simons se retrage din funcția de CEO în 2010 și renunță la poziția de președinte în 2021.

În 1994, Simons și soția sa, Marilyn, înființează Fundația Simons, dedicată sprijinirii cercetătorilor și organizațiilor globale în domeniile matematicii și științelor fundamentale.

Simons lasă în urmă o moștenire impresionantă: „Am făcut multă matematică. Am făcut mulți bani și i-am donat aproape pe toți”, a declarat el la un eveniment din 2022. „Aceasta este povestea vieții mele.”