- Industria de asset management din România are +30% în 2024.
- Industria fondurilor mutuale are aproape 1 mil. investitori.
- Industria fondurilor mutuale încheie 2024 cu 812.226 investitori.
- E o creștere anuală de 38%.
- În prima lună din an, sunt +900 de mii investitori în fonduri.
- Administratorii recomandă să rămâi în piață.
- Cei mai mulți bani îi faci în piață, nu în afara pieței.
Industria de asset management din România crește cu 30% în 2024 și este foarte aproape de borna istorică de un milion de investitori. În ciuda unui an provocator, mai ales în ultimul trimestru, care îl determină pe investitor să fie mai prudent și să-și securizeze investițiile. Trendul e unul în creștere, atât ca număr de investitori, cât și ca active nete.
Advertisment
Potrivit datelor Asociației Administratorilor de Fonduri, ultimul trimestru din 2024 se încheie cu o creștere anuală de 30,4% a activelor nete. Cu intrări nete pozitive în creștere spre mijlocul anului și cu scăderi pe final de an, cauzate în principal de instabilitatea politică din România. Previziunile pentru 2025 sunt amestecate. De la provocările și incertitudinea generate de politica economică a SUA și de războiul tarifelor, la oportunități majore, care vin din schimbarea arhitecturii modelelor economice.
Europa ar putea fi câștigătoare în urma războiului tarifelor impus de Donald Trump și a investițiilor masive anunțate în industria apărării. Îngrijorările pentru România sunt legate de situația politică incertă care se va menține până după alegerile din luna mai, deficitele gemene și probabilitatea unei scăderi de rating.
Titlurile zilei
Ce spune oria Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri, pentru Aleph Business?
De unde creșterea de 30% în 2024, în ciuda unui context economic provocator, mai ales în ultimele luni și cum putem menține trendul ascendent al industriei de asset management, în ciuda provocărilor?
„A fost un an foarte bun, după cum am spus, am observat creșteri și în rândul investitorilor și creșteri de active. Creșterile de active, într-adevăr, suntem la un maxim istoric. Nu cred că am atins potențialul pe care-l avem. Cred că avem un potențial foarte mare, în continuare. Ce ne-a atras atenția? Ne-a atras atenția faptul că numărul de investitori care au venit către fondurile de investiții se apropie de un milion. Chiar dacă ei n-au venit cu sume foarte mari, în perioada anului 2024, vom culege roadele, pentru că s-a întâmplat un lucru foarte simplu dar și benefic pentru toată lumea.
Administratorii de fonduri de investiții au vorbit despre sistemul de economisire recurent, adică acel sistem în care pui o sumă de bani lună de lună și vom culege roadele la un moment dat când, practic, acest sistem despre care noi am tot vorbit noi, industria de fonduri de investiții am tot vorbit va genera un obicei foarte clar stabilit în rândul fiecărui membru al familiei sau în rândul mai multor familii din România. Deci obiceiul de a pune bani deoparte de economisii, care sume? Sume pe care le permitem că, surprinză, nu toată lumea își permite să pună bani deoparte lună de lună. Este o realitate. Uite că au reușit să vină cu sume de bani, ne apropiem de un milion de investitori care sunt în fondurile de investiții. Ce s-a mai întâmplat în plus?
Am vorbit despre conceptul de fonduri. Administratorii au popularizat acest concept, au arătat că fondurile sunt pentru toată lumea, poți să investești chiar și sume mici sau foarte mici și s-a mai întâmplat un lucru. Performanța administratorilor de fonduri pe care au generat-o fondurilor de investiții a fost una demnă de luat în seamă și mă refer, nu numai la fondurile de acțiuni, dar mă refer la toate categoriile de fonduri. Vedem rezultate foarte bune și în anul trecut, dar și în ultimii trei ani. Noi publicăm în fiecare lună un clasament cu top 5 performeri pe ultimele 12 luni și top 5 performeri pe ultimele 36 luni și asta cred că ne-a ajutat, în continuare, prin o performanță foarte bună raportată la investițiile în fonduri”, spune el.
Cum ar trebui să se pregătească industria de asset management din România pentru provocările politice interne și externe din perioada preelectorală, dar și pentru o posibilă scădere a ratingului?
„Scăterea rating-ului poate avea urmări foarte nefaste pentru întreaga economie. Principalele efecte care se pot vedea la modul imediat va fi dacă, Doamne ferește, ajungem să avem o scădere a rating-ului de țară vom avea, clar, creșteri de dobânzi și dacă vom avea creșteri de dobânzi, cu siguranță vom avea, bineînțeles, scăderi de valori ale principalilor indici bursieri. Ce fac administratorii de fonduri? Administratorii de fonduri au un administrator de risc, care, să spun așa, stabilit de lege, numit diversificare. Diversificare înseamnă că se expun pe foarte multe clase de acțiuni, pe foarte multe acțiuni, pe foarte multe instrumente și atunci, sigur, dacă vine o scădere de rating, nu mai contează în ce te-ai expus pentru că, efectiv, toate dobânziile vor crește și, cu siguranță, și principalii indici bursieri vor scădea.
Deci, ca să mă întorc, administratorii trebuie să-și respecte prospectele de emisiune. Eventual, pot face mici ajustări, în sensul în care să fie un pic mai puțin expuși la piață, dar prospectele de emisiune ale fondurilor spun de la bun început în ce trebuie să investească și nu stă nimeni decât cu categoria alte fonduri, care nu se încadrează în nicio clasificare europeană sau fondurile de randament absolut să fie sub piață sau să nu-și respecte prospectele de emisiune. Ca să mă întorc, în două cuvinte, diversificarea este cheia pe care administratorii de fonduri o au la îndemână pentru a depăși aceste momente, care sperăm să nu se întâmple încă o dată”, adaugă el.
Ce oportunități poate capitaliza România și Europa din războiul tarifar pornit de Trump?
„Asta e foarte greu de spus acum. Dar, ca să ai acces la oportunități, după părerea mea, trebuie să stai la masă cu oamenii aceia care stabilesc cum se vor derula lucrurile, încă lucrurile nu sunt clare în ce direcție vor avea, sigur, toată lumea-și dorește ca războiul să se încheie. Dar asta e doar un pas, de la încheierea războiului până la, efectiv, demararea reconstrucției Ucrainei e o cale, încă, lungă. Ca să faci parte din asta, vorbesc doar de război, ca să faci parte din asta, trebuie să stai la masă cu decidenții. Asta cred că trebuie să fie principal la preocuparea clasei politice din România.
Acum, războiul tarifelor, deocamdată, pare așa, acțiune și reacțiune. Statele Unite stabilesc niște măsuri, niște tarife. Celelalte părți ale lumii, ca să zic așa, China, Europa, reacționează. După care mai urmează, stai că mai amânăm taxele vamale, iar le mai introducem, mai introducem niște excepții. Pare așa, pare un pic nepregătită această măsură. Pare un pic nepregătită, sau sper să fie nepregătită și sper să nu fie gândită. Una peste alta, deocamdată, a creat turbulențe pe piețele financiare. Cu siguranță, cele mai mari scăderi acum, cele mai mari turbulențe le-au generat principalii indici bursieri din America.
Ca o concluzie scurtă așa, aproape toți indicii bursieri americani În primele 40 de zile de mandat a președintelui Trump au scăzut cu aproximativ 10%. Ceea ce nu s-a văzut, de exemplu, în Europa, ci din contră Europa a reușit să crească, e adevărat impulsionat și de planul important al Germaniei. Deci, ca să trag o concluzie, trebuie să stăm la masă și să vedem. Să stăm la masă cu decidenții din Europa. Pare că suntem la masă, nu știu dacă suntem chiar la cea mai importantă masă, ca să spun așa. Și trebuie să arătăm că avem resurse sau să facem rost de resurse. Pentru că, ce contează? Contează ca atunci când, de exemplu, războiul, care e foarte aproape să se termine, și partea economică a reconstrucției Ucrainei ar putea să ne aducă și nouă beneficii.
Câtă vreme, niște ani de zile, sectoare economice ce obțin din agricultura au fost clar afectate cel puțin de tranzitul grânelor din Ucraina. Deci, trebuie să fim la masă și să tragem și noi foloasele după niște ani în care am pus umărul. Mă refer doar la război, cu războiul taxelor încă e o discuție complicată în continuare”, spune el.