• Primele 10 luni din 2024 au adus 1.450 de miliarde de dolari în ETF-uri.
  • Fondurile pe acțiuni au atras peste 806 miliarde de dolari până în octombrie, mai mult decât dublu față de aceeași perioadă din 2023.
  • În octombrie, fondurile cu venit fix au înregistrat intrări de 35,37 miliarde de dolari.

Octombrie marchează o lună record pentru intrările de bani în ETF-uri din Europa, cu un total de 28,5 miliarde de euro adăugate, iar ETF-urile de acţiuni conduc acest avans, în special fondurile axate pe acţiuni americane, care ating un maxim istoric de 9,6 miliarde de euro intrări nete lunare, potrivit datelor InterCapital Asset Management, scrie ZF.

Piaţa europeană de ETF-uri înregistrează fluxuri fără precedent în octombrie, ceea ce reflectă încrederea investitorilor în contextul unor posibile reduceri ale ratelor dobânzii şi alte schimbări economice. Alte categorii populare au inclus acţiuni globale şi pieţele emergente. Pe segmentul instrumentelor cu venit fix, obligaţiunile europene cu randament ridicat au atras interes semnificativ, pe măsură ce investitorii şi-au redus expunerea pe obligaţiunile corporative. Aceste fluxuri puternice indică o orientare către investiţii cu un grad mai mare de risc şi o repoziţionare strategică în anticiparea evoluţiei condiţiilor economice”, explică managerul de investiţii.

ETF-urile europene înregistrează fluxuri record în noiembrie

Conform gigantului american Vanguard, fluxurile de intrare în ETF-uri europene accelerează şi în noiembrie, până la 31,5 miliarde de dolari, din care 30,3 miliarde de dolari vin înspre ETF-urile pe acţiuni. Ambele borne reprezintă recorduri lunare.

Titlurile zilei

ECOFIN APROBĂ PLANUL BUGETAR STRUCTURAL
GOOGLE INVESTEȘTE ÎN ANTHROPIC
CE CÂȘTIGI LA DAVOS?
ROMÂNIA CÂȘTIGĂ ARBITRAJUL DE LA WASHINGTON
COMPANIILE SUNT PRUDENTE ÎN 2025
ANRSPS LIMITEAZĂ DREPTUL DE PREEMPȚIUNE

ETF-urile cu venit fix înregistrează de asemenea fluxuri pozitive, dar totalul de 1,2 miliarde de dolari din noiembrie reprezintă cea mai mică absorbţie lunară din 2024.

În noiembrie, investitorii au manifestat o preferinţă puternică pentru expunerile la ETF-urile de acţiuni de bază din SUA şi de pe pieţele dezvoltate, ETF-urile smart beta înregistrând, de asemenea, intrări. În ceea ce priveşte venitul fix, expunerile la ETF-uri de obligaţiuni cu scadenţă foarte scurtă au înregistrat cele mai mari intrări, cu accent geografic pe expunerile la nivel mondial şi în zona euro. Între timp, expunerile la ETF-uri pe obligaţiuni de pe pieţele emergente au suferit ieşiri nete importante. ETF-urile multi-asset şi alternative au înregistrat intrări nete în noiembrie, în timp ce ETF-urile pe mărfuri au suferit ieşiri nete”, scrie Vanguard.

ETF-urile globale depășesc recorduri istorice în 2024

Pentru primele 10 luni ale acestui an, ETF-urile cu sediul în Europa atrag deja intrări nete în valoare de 244,9 miliarde de dolari, cu mult peste precedentul record pentru întregul an de 191 de miliarde de dolari în 2021. Intrările puternice pe cele de acţiuni reflectă un sentiment general pozitiv al investitorilor, care a părut să se consolideze pe măsură ce alegerile prezidenţiale din SUA au devenit mai clare, deşi există încă incertitudini legate de riscurile politice emergente. Cu toate că, atât Rezerva Federală a SUA, cât şi Banca Angliei au redus ratele dobânzilor, pieţele obligaţiunilor au înregistrat doar câştiguri mici în noiembrie, deoarece există temeri că inflaţia s-ar putea reaprinde în 2025.

ETF-urile globale ating un record de 1.450 mld. de dolari în 2024

Funds Europe citează datele firmei de cercetare ETFGI şi spune că piaţa globală a ETF-urilor a strâns de la investitori 1.450 de miliarde de dolari în primele 10 luni din 2024, depăşind recordul anterior pentru întreg anul de 1.290 miliarde de dolari în 2021. Numai luna octombrie a adus intrări nete de 211,4 miliarde de dolari, ducând totalul activelor la 14.410 miliarde de dolari, în creştere cu 23,9% de la începutul acestui an.

ETF-urile pe acţiuni au condus detaşat cu 110,59 miliarde de dolari în intrări nete, aducând totalul de la începutul anului (YTD) la un impresionant 806,72 miliarde de dolari, mai mult decât dublu faţă de 323,59 miliarde de dolari înregistraţi până la această dată în 2023. ETF-urile cu venit fix şi-au continuat performanţa solidă, cu intrări nete de 35,37 miliarde de dolari în octombrie, aducând intrările de la nivelul anului la 282,56 miliarde de dolari, cu mult peste cele 217,72 miliarde de dolari de anul trecut pentru aceeaşi perioadă. ETF-urile pe mărfuri, după ce au înregistrat ieşiri nete în 2023, au atras 6,81 miliarde de dolari în octombrie, totalizând intrări de 7,89 miliarde de dolari în la nivelul anului”, scrie Funds Europe.