• 20 din 60 de investiţii străine directe în România în 2023 vizează sectoarele software şi IT, arată EY România.
  • Costurile mai mici cu forţa de muncă din România faţă de costurile din vestul Europei sau SUA, împreună cu o numărul mare de specialişti IT sunt principalele motive pentru care investitorii străini aleg sectorul tech din România.
  • Valoarea totală a investiţiilor străine directe în România în 2023 e de 6,6 mld. euro.

20 din 60 de investiţii străine directe în România în 2023 vizează sectoarele software şi IT, arată studiul de atractivitate EY România, efectuat în prima parte a anului 2024.
Costurile mai mici cu forţa de muncă din România faţă de costurile din vestul Europei sau SUA, împreună cu o numărul mare de specialişti IT sunt principalele motive pentru care investitorii străini aleg sectorul tech din România.


Valoarea totală a investiţiilor străine directe în România în 2023 e de 6,6 mld. euro.
Nivelul de digitalizare al unei ţări este unul dintre elementele esenţiale ale atractivităţii sale, pentru că influenţează în mod direct eficienţa operaţională a întreprinderilor, creează un mediu propice pentru inovaţie şi implementarea de tehnologii noi şi asigură existenţa unei forţe de muncă cu abilităţi digitale.
Potrivit studiului, România se distinge în acest sens, cu aproape jumătate dintre investitori care remarcă disponibilitatea forţei de muncă cu competenţe digitale și rata inovării şi a adoptării tehnologiilor digitale.

Sectorul tehnologiei şi comunicaţiilor este un factor cheie pentru competitivitatea României


„Sectorul tehnologiei şi comunicaţiilor este un factor cheie pentru competitivitatea României şi pentru atragerea de investitori străini, care apreciază calităţile specialiştilor români. Acest sector se află într-o competiţie globală”. Ca urmare, suficienţa, competenţa şi costul forţei de muncă specializate, precum şi facilitarea investiţiilor în infrastructură fac diferenţa în decizia investitorilor străini pentru a investi în România, care se află în acelaşi timp în competiţie cu ţări ca Polonia, dar şi India. Educaţia legată de tehnologie, menţinerea forţei de muncă înalt calificate în ţară, inclusiv prin implicarea acesteia în proiectele de digitalizare a administraţiei publice şi facilitarea prezenţei în România a «nomazilor digitali» din întreaga lume sunt câteva direcţii unde parteneriatul dintre mediul de afaceri şi guvern este esenţial“, spune Bogdan Ion, EY România & Moldova country managing partner & EY CESA COO.

Titlurile zilei

CUM SE MIȘCĂ BURSELE?
NETANYAHU ȚINE UN DISCURS ÎN CONGRESUL SUA
FLORIN TALPEȘ APARE LA NYSE ȘI NMS TV
FERRARI BAGĂ CRIPTO ÎN VITEZĂ
LOEWE FURĂ PRADA
ANAF ÎȘI FACE NORMA DE COLECTARE

Care sunt oportunitățile și provocările în sectorul IT?

România este bine poziționată pentru investiții străine directe (ISD) datorită digitalizării și modificărilor fiscale favorabile. Totuși, provocările recente, cum ar fi costurile în creștere și modificările fiscale, ridică întrebări privind competitivitatea. România se situează pe locul al doilea în UE în ceea ce priveşte proporţia de absolvenţi în domeniul TIC, procentul de specialişti în acest domeniu în rândul forţei de muncă rămâne la 2,6%, fiind în continuare sub media UE de 4,5%. Investitorii sunt atraşi de o serie de factori atunci când aleg destinaţia capitalului lor, iar conform studiului EY Attractiveness Survey Romania 2024, calitatea şi disponibilitatea forţei de muncă reprezintă un aspect cheie în procesul decizional, cu 26% dintre investitori și le plasează printre principalii trei factori importanţi pentru a investi în România.