- Aurul a depășit 2.500 de dolari pe uncie, stabilește un nou record.
- Prețul aurului a crescut cu aproximativ 20% în acest an, stimulat de cererea de refugiu și speculațiile despre reducerea dobânzilor.
- Deținerile de aur în fondurile tranzacționate la bursă au crescut recent, iar speculatorii și-au majorat pariurile pe contractele futures pe aur.
Aurul a depășit pentru prima dată 2.500 de dolari pe uncie pe pieţele internaţionale. Un record istoric, pe fondul aşteptărilor că Rezerva Federală a SUA este tot mai aproape de reducerea ratelor dobânzilor. Pe piaţa spot, lingoul de aur a urcat cu până la 1,8% vineri. Depășește recordul anterior stabilit luna trecută. scrie Bloomberg. Ratele mai mici ale dobânzii sunt în general pozitive pentru aur. Metalul prețios a crescut cu aproximativ 20% în acest an. De asemenea, a înregistrat o creștere a cererii ca activ de refugiu din cauza creșterii riscurilor geopolitice, inclusiv a tensiunilor din Orientul Mijlociu și a conflictului dintre Rusia și Ucraina.
Advertisment
De ce crește prețul aurului?
Mai recent, aurul a crescut deoarece se așteaptă ca oficialii americani să înceapă în curând să reducă dobânda.
Ultimele date economice venite din SUA au convins piețele că banca centrală a SUA este pe punctul de a reduce costurile de împrumut de la cel mai ridicat nivel de peste două decenii. Iar motoarele clasice ale aprecierii metalului galben revin în prim-plan.
Titlurile zilei
Există însă dezbateri cu privire la cât de mult ar putea reduce Fed ratele, având în vedere că recentele date economice au dat şi unele semnale contradictorii cu privire la starea economiei SUA.
Investitorii în aur sunt „de obicei mai înclinați să creadă că Fed va fi mai agresivă pe frontul acomodării monetare”, a declarat Bart Melek, șeful global al strategiei pentru mărfuri la TD Securities.
Prețurile ar putea crește în continuare până la 2.700 de dolari în trimestrele următoare
Speculatorii și-au majorat pariurile nete pe contractele futures pe aur Comex până la un maxim al ultimilor patru ani la mijlocul lunii iulie, înainte de a închide o parte din poziții, arată datele Commodity Futures Trading Commission.
Între timp, deținerile de aur în fondurile tranzacționate la bursă au crescut în ultimele luni, după câțiva ani de ieșiri de fonduri, arată datele compilate de Bloomberg.
Aurul pe piaţa spot a câștigat 1,3%. Ajunge la 2.489,59 dolari pe uncie la ora 11:56 a.m. în New York, după ce anterior a atins 2.500,16 dolari. Cotaţiile pentru argint și paladiu au crescut uşor, în timp ce cotaţia platinei a scăzut.